Breaking News

Έφυγε από τη ζωή η Hanae Mori (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Hanae Mori, η Γιαπωνέζα σχεδιάστρια μόδας που εισήλθε στον κόσμο της γαλλικής υψηλής ραπτικής σχεδόν πριν από μισό αιώνα, πέθανε σε ηλικία 96 ετών. 

Σύμφωνα με τον Guardian, τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε σήμερα (18/8) εκπρόσωπος από το γραφείο της, αναφέροντας ότι πέθανε την περασμένη εβδομάδα, στις 11 Αυγούστου, στο σπίτι της στο Τόκιο.

Η Hanae Mori, γνωστή με το προσωνύμιο «Madame Butterfly» για τα εμπνευσμένα από τις πεταλούδες σχέδια, θεωρήθηκε ως σύμβολο της αυξανόμενης θέσης της Ιαπωνίας ως σύγχρονου, μοντέρνου έθνους και ως πρωτοπόρος για τις γυναίκες της χώρας.

Σχεδίασε ρούχα - μεταξύ άλλων - για τη Grace Kelly και τη Nancy Reagan, καθώς και το νυφικό που φόρεσε η Αυτοκράτειρα Masako της Ιαπωνίας. Η Hanae Mori αποσύρθηκε τελικά το 2004.

Η Hanae Mori γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1926 στην επαρχία Shimane, στη δυτική Ιαπωνία. Σπούδασε λογοτεχνία στο Χριστιανικό Πανεπιστήμιο Γυναικών του Τόκιο πριν γίνει σχεδιάστρια. 

Η καριέρα της την οδήγησε από το Τόκιο, όπου ξεκίνησε να φτιάχνει κοστούμια για τον κινηματογράφο, στη Νέα Υόρκη (το 1965 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή με θέμα «Η Ανατολή συναντά τη Δύση») και το Παρίσι.

Ήταν η πρώτη Γιαπωνέζα που διακρίθηκε ως σχεδιάστρια υψηλής ραπτικής στο Παρίσι, την υψηλότερη κορυφή του κόσμου της μόδας, που σημαίνει ότι αναγνωρίστηκε στην παγκόσμια σκηνή.

Το 1977, η εταιρεία της έγινε ο πρώτος ασιατικός οίκος μόδας που εντάχθηκε στις σπάνιες τάξεις της υψηλής ραπτικής.

Η παγκόσμια αυτοκρατορία της επεκτάθηκε, συμπεριλαμβάνοντας αρώματα, τσάντες, ομπρέλες, κασκόλ κ.α., που ήταν συχνά στολισμένα με πολύχρωμες πεταλούδες, που έγιναν σύμβολο για τις εργαζόμενες γυναίκες.

Εκτός από τα σχέδιά της, η Mori έγινε μια σπουδαία επιχειρηματίας, κάτι σπάνιο στην Ιαπωνία. Το 1986, έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος της Ιαπωνικής Ένωσης Εταιρικών Στελεχών. Μάλιστα, κέρδισε επίσημη αναγνώριση για τα επιτεύγματά της από την ιαπωνική κυβέρνηση. Το 1988 της απένειμε το Μετάλλιο με την Πορφυρή Κορδέλα ως αναγνώριση της προσφοράς της στην τέχνη. 

Το 2002, της απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, το πιο διάσημο παράσημο της Γαλλίας, με το βαθμό του αξιωματικού.

Σύμφωνα με τον Guardian, το γραφείο της ανακοίνωσε ότι η Hanae Mori άφησε πίσω της τους δύο γιους της, την κόρη της, επτά εγγόνια και πολλά δισέγγονα. Ο σύζυγός της Ken Mori πέθανε το 1996.


Πληροφορίες από: The Guardian