Breaking News

Ρεκόρ Γκίνες: Έγραψε ιστορία ο 17χρονος πιλότος Mack Rutherford (videos+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ένας 17χρονος πιλότος έγινε ο νεότερος που κατάφερε να κάνει μόνος του τον γύρο του κόσμου με ένα μικρό αεροσκάφος. Το ταξίδι του ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες και την Τετάρτη (24/8) ο νεαρός Βελγοβρετανός προσγειώθηκε στη Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει το CBS News, ο Mack Rutherford προσγειώθηκε σε αεροδιάδρομο δυτικά της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, Σόφια, ολοκληρώνοντας το ταξίδι του και κατακτώντας δύο ρεκόρ Γκίνες: ο νεότερος άνθρωπος που έκανε μόνος του τον γύρο του κόσμου, όπως και ο νεότερος που το πέτυχε με ένα υπερελαφρύ αεροσκάφος.


Σε ένα βίντεο, που ανέβηκε στο Facebook, ο Mack Rutherford είπε, αφού προσγειώθηκε με ασφάλεια: «Θέλω να δείξω ότι οι νέοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Κυνηγήστε τα όνειρά σας, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε. Δουλέψτε σκληρά και προχωρήστε μπροστά για να πετύχετε τους στόχους σας».

Η αδερφή του, Zara, η οποία ολοκλήρωσε τη δική της παγκόσμια πτήση τον περασμένο Ιανουάριο σε ηλικία 19 ετών, κατείχε προηγουμένως το ρεκόρ με υπερελαφρύ αεροσκάφος.

Ο Mack Rutherford έσπασε το ρεκόρ σε ό,τι αφορά και την ηλικία, το οποίο κατείχε ο 18χρονος Βρετανός Travis Ludlow, ο οποίος έκανε τον γύρο του κόσμου το περασμένο έτος.

Ο Mack Rutherford - που γεννήθηκε από Βρετανούς γονείς αλλά έχει μεγαλώσει στο Βέλγιο - ξεκίνησε το ταξίδι του στις 23 Μαρτίου 2022, περνώντας από 52 χώρες και πέντε ηπείρους. Μάλιστα έκλεισε τα 17 του χρόνια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. 

Σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook, η πτήση διήρκεσε 142 ημέρες (221 συνολικά ώρες στον αέρα), διανύοντας 33.631 μίλια (54.124 χιλιόμετρα).

Κατέγραψε 68 απογειώσεις και προσγειώσεις και το υψηλότερο υψόμετρο που έφτασε ήταν τα 12.500 πόδια πάνω από το Μεξικό.

Γεννημένος σε οικογένεια αεροπόρων, ο Rutherford πήρε το δίπλωμα πιλότου το 2020, σε ηλικία 15 ετών, γεγονός που τον έκανε τότε τον νεότερο πιλότο στον κόσμο .

Το ταξίδι του ξεκίνησε στη Βουλγαρία επειδή ο χορηγός του, η εταιρεία ICDSoft, έχει την έδρα της στη Σόφια και του δάνεισε το αεροπλάνο.

Όπως και η αδερφή του, πέταξε με ένα Shark, ένα από τα ταχύτερα υπερελαφρά αεροσκάφη στον κόσμο με ταχύτητα πλεύσης που αγγίζει τα 186 μίλια/ώρα. Το αεροσκάφος είναι διθέσιο, ωστόσο τροποποιήθηκε για το μακρύ ταξίδι του: το δεύτερο κάθισμα αντικαταστάθηκε με ένα επιπλέον ρεζερβουάρ καυσίμου.

Το ταξίδι είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, αλλά διήρκεσε περισσότερο λόγω πολλών απροσδόκητων εμποδίων στην πορεία του, συμπεριλαμβανομένων των μουσώνων, των αμμοθυελλών και της υπερβολικής ζέστης.

Ωστόσο, οι περισσότερες καθυστερήσεις προκλήθηκαν από αναμονή για την απόκτηση αδειών και άλλων εγγράφων που απαιτούνται για περαιτέρω πτήση ή από την ανάγκη αλλαγής της προγραμματισμένης διαδρομής.

Η πτήση τον μετέφερε μέσω της Αφρικής και της περιοχής του Κόλπου στην Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Διέσχισε τον βόρειο Ειρηνικό και προσγειώθηκε μετά από 10 αδιάκοπες ώρες στον αέρα σε ένα ηφαιστειακό νησί κοντά στον Βερίγγειο Πορθμό. Από εκεί, κατευθύνθηκε στην Αλάσκα και στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Μεξικό. Στη συνέχεια, ταξίδεψε ξανά βόρεια κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ προς τον Καναδά και πέρα ​​από τον Ατλαντικό Ωκεανό προς την Ευρώπη.

Την Τετάρτη, ένα πλήθος κόσμου είχε φτάσει στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τον Rutherford και να γιορτάσει τα επιτεύγματά του. Ανάμεσά τους ήταν ο πατέρας του, η μητέρα του και η αδερφή του.


Ο πατέρας του, Sam Rutherford, είπε ότι ήταν εξαιρετικά χαρούμενος και περήφανος για τα επιτεύγματα των παιδιών του.

Η αδερφή του, Zara Rutherford, είπε ότι διατήρησε στενή επαφή με τον μικρότερο αδερφό της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

«Όσο πετούσε, προσπαθούσα συνεχώς να έχω επαφή και να τον βοηθάω. Οι γονείς μας τον καλούσαν κάθε μέρα και συμμετείχα σε αυτές τις συζητήσεις. Του έδωσα συμβουλές για τη διαδρομή και την πτήση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Mack Rutherford δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί πλέον στα μαθήματά του στο σχολείο. «Το επόμενο πράγμα που θα κάνω είναι να επιστρέψω στο σχολείο και να προλάβω όσα περισσότερα μαθήματα μπορώ», σημείωσε.



Πληροφορίες από: CBS News