Breaking News

Πλεύρης: «Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική των πιστοποιητικών και των προστίμων που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα» (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Δείτε βασικά σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1:

Για τους δείκτες της πανδημίας

«Οι σκληροί δείκτες στο κομμάτι των διασωληνώσεων δεν αυξάνονται, είμαστε στις 140 περίπου διασωληνώσεις.

Πολλοί από τους ειδικούς που έβγαιναν, που δεν ήταν όμως στην ομάδα του Υπουργείου, μιλούσαν για 400 διασωληνωμένους στο τέλος Ιουλίου. Υπάρχουν, μπορείτε να τα δείτε, είναι συγκεκριμένα. Βλέπω ότι ξαναβγαίνουν τώρα και δημιουργούν μία εικόνα ότι θα έχουμε αύξηση.

Τα μοντέλα μας δείχνουν είναι δεύτερη εβδομάδα που έχουμε μείωση στα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι έχουν μείνει σε ένα σταθερό επίπεδο πολύ κάτω από το νούμερο το οποίο πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουμε πολλές απλές νοσηλείες.

Και οι θάνατοι οι οποίοι είναι αυξημένοι συνδέονται με αυτό που είπε ο κύριος Λουκίδης και είναι μία πραγματικότητα, δε συνδέονται πλέον με την πνευμονία, είναι πάρα πολλά περιστατικά, ο ΕΟΔΥ κάνει την ανάλυση και θα βγάλει τα στοιχεία, που είναι περιστατικά θανάτων με covid.

Δηλαδή κάποιος που προσέρχεται με έμφραγμα ή με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο και συγχρόνως βγαίνει θετικός, το σύστημα που έχει η χώρα μας είναι ότι άπαξ και βγεις θετικός μπαίνεις σε μονάδα covid και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνεις θα χαρακτηριστείς θάνατος covid.

Δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θάνατοι covid, το ξεκαθαρίζω να μην παρεξηγηθούμε.

Οι θάνατοι συνδέονται κυρίως με κόσμο μεγάλης ηλικίας ή με κόσμο που είναι και με covid. Δηλαδή όπως ακριβώς είπατε νοσεί από κάτι άλλο και συγχρόνως παθαίνει και covid.

Δεν μας εφησυχάζει αυτό, αυτή είναι η εικόνα του καλοκαιριού. Το φθινόπωρο περιμένουμε ότι θα υπάρχει μία αύξηση και θα υπάρξει μία αύξηση γιατί ακριβώς τώρα έχουμε μία έντονη κινητικότητα που είναι κινητικότητα σε ανοιχτούς χώρους και με υψηλές θερμοκρασίες, όταν η κινητικότητα γίνεται στους κλειστούς χώρους με χαμηλότερες θερμοκρασίες θα έχουμε μια αύξηση.

Τι έχουμε από όπλα; Έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε τα αντιιικά, 500 αιτήσεις περίπου εξυπηρετούνται την ημέρα, που απευθύνονται σε πληθυσμό που θα ήταν ευάλωτος και έχουμε και πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη πια του πληθυσμού».

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

«Κοιτάξτε, η αρχική μας πρόθεση είναι να μην υπάρξουν μέτρα με τη μορφή υποχρεωτικότητας που υπήρξαν. Και σήμερα που μιλάμε η μάσκα υπάρχει ως μέτρο, αλλά υπάρχει ως μέτρο σε συγκεκριμένους χώρους υποχρεωτικά που πολλές φορές δεν τηρείται, έχουμε παράπονα λόγου χάρη ότι και στα πλοία δεν έχουμε τις μάσκες στο βαθμό που πρέπει και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Υπάρχει η σύσταση όπου υπάρχει συγχρωτισμός, η επιθυμία μας είναι να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο. Ήδη το καλοκαίρι παρόλο που υπήρξαν κόκκινες περιοχές όπως σωστά λέτε κι είναι και δυναμικό αυτό που ζούμε τώρα, δεν έχουμε αιτήματα λόγου χάρη για αεροδιακομιδές ή διακομιδές σε μεγάλα νοσοκομεία, που σημαίνει ότι και στα τοπικά νοσοκομεία μπορούμε να το διαχειριστούμε. Ευελπιστούμε ότι θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο.

Το εμβόλιο που έρχεται, τώρα είναι μία πολύ σημαντική κουβέντα και στην επιστημονική κοινότητα, έχουμε δύο στάδια. Το πρώτο είναι ότι οι εταιρείες βρίσκονται κοντά στο εμβόλιο που συνδέεται με την όμικρον και βρίσκονται λίγο πιο μακριά από το εμβόλιο το οποίο συνδυάζεται με τη μετάλλαξη τη συγκεκριμένη που έχουμε τώρα, 4 και 5.

Αυτό το οποίο λέμε κι είναι ξεκάθαρο είναι ότι επειδή το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόηση και τα υπάρχοντα εμβόλια, οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν.

Σας το λέω πάλι δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική ούτε των πιστοποιητικών που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτε των προστίμων. Η λογική μας είναι πλέον να μπούμε σε μια άλλη φάση που συνδέεται με συγκεκριμένες συστάσεις, να απευθυνόμαστε κυρίως στον ευάλωτο πληθυσμό. Ευελπιστούμε ότι δε θα χρειαστεί, δεν είναι κάτι που το αποκλείουμε, το ξεκαθαρίζω, αλλά ευελπιστούμε ότι πλέον έχει δημιουργηθεί μία τέτοια κουλτούρα.

Για το εμβόλιο υπάρχει μία επιστημονική κουβέντα. Όπως βλέπετε τώρα οι δικοί μας έχουν πει με ένα ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι άνω των 60 ευάλωτες ομάδες, αυτή τη στιγμή στον γενικό πληθυσμό δεν υπάρχει σύσταση, υπάρχει συζήτηση με το γιατρό.

Τώρα θα δούμε το φθινόπωρο, αλλά η βούλησή μας είναι σιγά-σιγά να αρχίζουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό με τα χαρακτηριστικά μιας ενδημικής νόσου, παραμένει πανδημία, όπου δεν θα χρειάζεται να έχουμε σκληρά μέτρα ή μέτρα υποχρεωτικότητας και κυρίως να έχουμε λογικές προστασίας και συστάσεων προς τον πληθυσμό».

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ψηφίσει ότι μέχρι 31/12 οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας θα βρίσκονται σε αναστολή, καθώς ισχύει η υποχρεωτικότητα, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξετάσει αλλαγή του μέτρου πριν τις 31/12.

Όσοι νοσούν γυρνάνε για τις μέρες που αντιστοιχούν και όσο ισχύει το πιστοποιητικό νόσησης. Αν αλλάξει κάτι στο πιστοποιητικό νόσησης, δε θα αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, θα αφορά συνολικά τον πληθυσμό.

Από κει και πέρα το μέτρο επανεξετάζεται όπως έχουμε πει, αλλά η βούληση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα επανεξεταστεί μέχρι 31/12 εκτός αν υπάρχει κάποια τρομακτική αλλαγή».

Για τον προσωπικό γιατρό

«Ανοίγουμε το σύστημα σήμερα, υπολογίζουμε ότι το απόγευμα περίπου θα έχει ανοίξει το σύστημα, γίνονται οι τελευταίες παρεμβάσεις.

Οι γιατροί για όλες τις περιφέρειες θα εγγράφονται μέχρι 5 Αυγούστου, ειδικά για δύο περιφέρειες την Αττική και το Νότιο Αιγαίο θα εγγράφονται μέχρι 31 Αυγούστου και ο πληθυσμός εκεί θα ξεκινήσει να εγγράφεται από 1/9, γιατί υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες, δεν υπάρχει πληθώρα γιατρών στο Νότιο Αιγαίο. Στην Αττική δεν έχουμε ακόμα τον αριθμό για να μπορέσουμε να καλύψουμε.

Το σύστημα το ανοίγουμε και ξέρουμε ότι ανοίγει σε μια περίοδο που δε θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση και λογικό είναι. Αυτή τη στιγμή κατά βάση ο πληθυσμός βρίσκεται στις διακοπές του, αλλά θέλουμε να λειτουργήσει το σύστημα μετά τις θερινές διακοπές πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη ροή.

Γιατρούς αυτή τη στιγμή, δημοσίου και ιδιωτικού συστήματος, έχουμε γύρω στους 3 χιλιάδες. Υπολογίζουμε ότι για την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού θα χρειαστούμε 1500 με 2000 ακόμα, οπότε θεωρούμε ότι θα υπάρξει και η προσέλευση.

Μέσα σε ένα μήνα, αυτό πρέπει να το πούμε, έχουν εγγραφεί όσοι γιατροί οικογενειακοί είχαν εγγραφεί από το 2018 μέχρι το 2022. Έχουμε κίνητρα και αντικίνητρα, θα το πούμε.

Το σημαντικό είναι μία δωρεάν παροχή, το ξαναλέμε. Η διαδικασία εγγραφής είναι πάρα πολύ απλή, είτε στην πλατφόρμα είτε απευθείας στο γιατρό και σε ΚΕΠ, από Σεπτέμβριο θα υπάρχει δυνατότητα και στο φαρμακείο να μπορεί κάποιος να εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό.

Είναι δωρεάν παροχή πρόληψης στον πολίτη, ο πολίτης θα τον συμβουλεύεται, θα έχει δωρεάν ραντεβού, άρα έχει μόνο κέρδος ο πολίτης. Δεν του αποκλείουμε την πρόσβαση σε άλλους γιατρούς, δηλαδή ενώ άλλες χώρες εφαρμόζουν αυτό το μοντέλο και λένε ότι για να πας στον πνευμονολόγο ή στον καρδιολόγο θα πρέπει να περάσεις από τον προσωπικό, δεν βάζουμε εμείς τέτοιο κόφτη.

Το μόνο σημείο που βάζουμε είναι ως υποχρέωση να εγγραφεί κάποιος, μπορεί να κινείται ελεύθερα στο σύστημα, αλλά θέλουμε να είναι εγγεγραμμένος γιατί πλέον πρέπει να έχουμε έναν προσωπικό ηλεκτρονικό φάκελο ο κάθε πολίτης ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα ιστορικό.

Υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα, τα κίνητρα είναι ότι υπάρχει προτεραιοποίηση σε όλα τα ραντεβού τα οποία συνδέονται με τον ΕΟΠΥΥ τα νοσοκομεία, σε όποιον εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό. Αντικίνητρο είναι μια αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακο και εξετάσεις.

Πιστεύω ότι θα εγγραφούν οι πολίτες, προσέξτε, δεν τους ζητάμε να πηγαίνουν αναγκαστικά, η εγγραφή σε πρώτη φάση μας ενδιαφέρει, οι ίδιοι θα καταλάβουν ότι είναι μια σημαντική παροχή της Πολιτείας και παράλληλα.

Μπορούν να αλλάξουν γιατρό μέσα στο έτος κανονικά, δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση σε όλο το σχέδιο προσωπικού γιατρού, δηλαδή είναι τελείως δωρεάν η παροχή, δεν υπάρχει περιορισμός επισκέψεων, για τους δε γιατρούς που μιλάμε για εισοδήματα από 60 έως 70 χιλιάδες ευρώ ετησίως μεγάλα ποσά, το μάξιμουμ της απασχόλησης είναι 7 ώρες την ημέρα, σε όσους δηλαδή επιλέξουν να εγγράψουν 2 χιλιάδες ασθενείς, άρα τους δίνουμε τη δυνατότητα να έχουν και ιδιωτικό έργο και με 7 ώρες να κερδίσουν πολύ σημαντικά ποσά.

Δεν πληρώνουν τίποτα και θα υπάρξουν και πακέτα κινήτρων τα οποία θα ανακοινωθούν από Σεπτέμβριο επιπλέον δωρεάν παροχών από τον ΕΟΠΥΥ για όσους εγγραφούν…

Οι ανασφάλιστοι εγγράφονται αρχικά σε προσωπικούς γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται στα κέντρα υγείας, όπως ξέρετε έχουμε δώσει τη δυνατότητα και στους γιατρούς των κέντρων υγείας, εκεί πέρα που υπάρχει περιορισμένος αριθμός γιατρών κέντρων υγείας μπορούν να εγγραφούν και οι ίδιοι στον προσωπικό γιατρό.

Και άρα θα έρθει ένα θέμα που σας έχει απασχολήσει, επειδή είχαμε πάρει μια απόφαση και οι ανασφάλιστοι πήγαιναν για συνταγογράφηση στις δημόσιες δομές που υπήρχε μία έντονη διαμαρτυρία, πλέον με τον προσωπικό γιατρό ο ίδιος θα τους γράφει τα φάρμακα. Άρα αίρεται κι αυτό το πρόβλημα».

Για το επικουρικό προσωπικό

«Λοιπόν 31/12, αυτή τη στιγμή να το ξέρει όλο το προσωπικό που υπηρετεί, έχει υπάρξει προσωπικό που υπηρετεί λόγω covid γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό επικουρικό προσωπικό.

Αυτή τη στιγμή έχουμε προκηρύξεις που βγαίνουν το 2022 και το 2023 με αυξημένη μοριοδότηση, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι προκηρύξεις που θα απευθύνονται στο σύνολο αυτού του πληθυσμού για να μείνει μόνιμο προσωπικό, θα ανανεώνονται οι συμβάσεις τους άρα και 31/12ου όσοι υπηρετούν λόγω covid στα νοσοκομεία ή στα κέντρα υγείας θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Δεν πρόκειται δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι που τη δύσκολη στιγμή έβαλαν πλάτη και μπήκαν ως επικουρικό προσωπικό, θα εξαντληθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν να καλύψουν τις θέσεις πια με μόνιμο προσωπικό. Όσοι δουλεύουν ως επικουρικοί, θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να είναι προσωπικοί γιατροί».