Breaking News

Δύο χρόνια χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, στιχουργός, πολιτικός και συγγραφέας, από τις σημαντικότερες και επιδραστικότερες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, με την είδηση του θανάτου του να κάνει το γύρο του κόσμου.

Ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Ως πολιτικός υπήρξε υπουργός και πέντε φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου (μία φορά με την Ε.Δ.Α., δύο φορές με το Κ.Κ.Ε. και δύο ως ανεξάρτητος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ).

Υπήρξε βασική φωνή κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών η οποία τον φυλάκισε και απαγόρευσε τα τραγούδια του. Ήταν ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983. Το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Είχε ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ είχε συνθέσει τον - ίσως - πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το Συρτάκι για την κινηματογραφική ταινία "Ζορμπάς ο Έλληνας" (Zorba the Greek, 1964). Επίσης είχε ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.


Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Serpico (1973). 

Το 1970, για τη μουσική στην ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege και το 1975, για την ταινία Serpico. Επίσης ήταν υποψήφιος για Γκράμι το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico αντίστοιχα.

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Κώστας Βάρναλης (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1959) Γιώργος Σεφέρης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1963), Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979). 

Στις 26 Φεβρουαρίου 2019, ο Θεοδωράκης νοσηλεύτηκε λόγω καρδιολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και στις 8 Μαρτίου χειρουργήθηκε, όπου και του τοποθετήθηκε βηματοδότης.

Έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του στην Αθήνα, από καρδιακή ανακοπή, στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, σε ηλικία 96 ετών. Η σορός του εκτέθηκε σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών και στη συνέχεια ταξίδεψε με πλοίο στα Χανιά και τελικό προορισμό την κωμόπολη Γαλατάς, τόπο καταγωγής του.
 

Δείτε το αφιέρωμα που είχε προβάλλει ο ΣΚΑΪ.


Με πληροφορίες από: wikipedia