Breaking News

Πέθανε ο Μάριος Ποντίκας (photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών, ο θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, πεζογράφος και διαφημιστής Μάριος Ποντίκας.

Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος έγραψε στο Facebook:

«Ο Μάριος Ποντίκας, ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς που έβγαλε αυτός ο τόπος, με το υποδόριο χιούμορ του, με την τόλμη της πένας του, με την καρδιά μικρού παιδιού, δεν είναι πια μαζί μας. Λυπάμαι πολύ. Μια Μεγάλη Απώλεια ο θάνατος του Μάριου. Συλλυπητήρια στη Βίκυ, τη σύντροφό του».


Ανάρτηση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος ανέφερε: «Μόλις μάθαμε το θλιβερό νέο... Έφυγε ο σπουδαίος Έλληνας Μάριος Ποντίκας, ο σπουδαίος συγγραφέας, ο χιουμορίστας, ο καλόκαρδος!!! Καλό ταξίδι αγαπημένε μας Μάριε!».


Το βιογραφικό του

Ο Μάριος Ποντίκας γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, το 1942. Ήταν απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Αθήνας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα απασχολήθηκε στην διαφήμιση (ως κειμενογράφος - δημιουργικός συντελεστής).

Έχει διασκευάσει κείμενα της Ελληνικής Πεζογραφίας για την τηλεόραση ("Χαμένη Άνοιξη" του Στρ. Τσίρκα, "Η αγάπη άργησε μια μέρα" της Λ. Ζωγράφου, κ.α).

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Ο γάμος), στο Εθνικό Θέατρο (Τρομπόνι, Ορθός Λόγος, Θεατές), στο Θέατρο ΣΤΟΑ (Θεατές, Εσωτερικαί Ειδήσεις, Κοίτα τους, Ο λάκκος και η φάβα, Η πανοραμική θέα μιας νυχτερινής εργασίας, Η γυναίκα του Λωτ,  έργο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Θεατρική Σκηνή του Α. Αντωνίου με τίτλο ΕΣΤΩ), στο Θεσσαλικό Θέατρο (Η διαθήκη, Εθνική γιορτή), στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Η γυναίκα του Λωτ, Τρομπόνι) και σε άλλες σκηνές, μεταξύ των οποίων πολλές ερασιτεχνικές.

Έχει εκδώσει δύο συλλογές με πεζογραφήματά του (Δραπέτης γηροκομείου, Κλειδαρότρυπα και άλλες ιστορίες), αρκετά από τα οποία έχουν προ-δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Το 2004 παρουσιάστηκε το έργο του "Ο Δολοφόνος του Λάιου" και τα "Κοράκια" (μια απόπειρα επανα-ανάγνωσης του μύθου του Οιδίποδα και του έργου του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος"). Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Γ. Αναστασάκη, ήταν παραγωγή του Θεάτρου Στοά και συμμετείχε στην ΧΙΙ Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς - Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Παρουσιάστηκε επίσης από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη.

Το  δραματικό κείμενό του "Η Κασσάνδρα απευθύνεται στους νεκρούς" παρουσιάστηκε στη 2η Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στη Σικυώνα (2006) σε ανάγνωση Θόδωρου Τερζοπουλου και το 2007 σε παράσταση στο θέατρο Άττις, σε σκηνοθεσία του ίδιου.

To 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης το βιβλίο του "Ζήτω" - μια ανθολόγηση διηγημάτων από παλαιότερες δημοσιεύσεις τους - και το "Κουταμάρες" (και μια εξυπνάδα).