Breaking News

Οικονόμου: «Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης για τους αγρότες» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στην καταβολή της προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης σε 534 χιλιάδες αγρότες, αναφέρθηκε ο Γιάννης Οικονόμου, στο τέλος της εισαγωγικής τοποθέτησης του, στην ενημέρωση (Πέμπτη, 20/10) των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου. Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε:

«Κλείνοντας να υπογραμμίσω ότι ολοκληρώθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά η διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης 2022, για όσους το δικαιούνται. Οι αγρότες μας μπορούν από σήμερα να προχωρούν στην ανάληψη των χρημάτων τους. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης φτάνει στα 657 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 534 χιλ. δικαιούχους.

Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται έγκαιρα και με ασφάλεια, χάρη στη μεταρρύθμιση που εισήγαγε η Κυβέρνηση, με την μεταφορά της υποβολής των δηλώσεων του ΟΣΔΕ 2022 και την καταβολή των ενισχύσεων για πρώτη φορά μέσα από το  gov.gr. Σημειώνεται ότι η προσπάθεια ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα σε δύσκολες συνθήκες, σε δύσκολη περίοδο είναι συνεχής, καθώς από τον Ιανουάριο  του 2022 μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, σε αποζημιώσεις και σε ενισχύσεις από κάθε πηγή χρηματοδότησης.

Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, είναι ένα κομβικό μέρος του συνολικού μας σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας που αντιμετωπίζει το σύνολο της κοινωνίας, αλλά που πλήττει και τον πρωτογενή τομέα.  Η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν συνθήκες απέναντι στις οποίες κανείς και πάντως σίγουρα και οι Έλληνες παραγωγοί δεν θα μείνουν μόνοι τους. Για να αντέξουμε την πίεση, χρειαζόμαστε ακμαίο και παραγωγικό ελληνικό πρωτογενή τομέα και θα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για να τον στηρίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή».

Νωρίτερα, είπε για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»:

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι κατά το εξάμηνο που διανύουμε, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ -το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου  στην Ελλάδα- μπαίνει στην τελική ευθεία της προγραμματικής περιόδου που ολοκληρώνεται το 2023.  Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα έχει εισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα μας, συμβάλλοντας στους εθνικούς στόχους για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, αλλά και τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής στήριξης. Και βέβαια είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα  κατέχει σήμερα τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στην απορρόφηση (80%). Στόχος μας είναι οι πόροι αυτοί να  φτάνουν γρήγορα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στην ελληνική κοινωνία, σε αυτούς για τους οποίους προορίζονται.

Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχει εισφέρει ουσιαστικά σε μια σειρά από τομείς:

- Στην καταπολέμηση της ανεργίας με πληθώρα δράσεων. Πάνω από 45.000 άνεργοι νέοι έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις,  ενώ 14.500  νέοι ηλικίας 18-24 ετών έχουν καταρτιστεί και πιστοποιηθεί σε τομείς αιχμής της ελληνικής οικονομίας.

- Στην εναρμόνιση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, στηρίζοντας προς το σκοπό αυτό πάνω από 110.000 ωφελούμενους.

- Στη στήριξη της κοινωνίας, της οικονομίας και της εκπαίδευσης την περίοδο της πανδημίας με δράσεις και προγράμματα μέσω των οποίων ωφελήθηκαν πάνω από 540.000 συμπολίτες μας.

- Στην υλοποίηση ενός ευρέως φάσματος δράσεων εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Κατά την περσινή σχολική χρονιά υλοποιήθηκαν προγράμματα: προσχολικής εκπαίδευσης, ολοήμερου σχολείου, ενίσχυσης υποστηρικτικών δομών για την ένταξη στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή με άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες, προγράμματα μαθητείας των ΕΠΑΛ, προγράμματα μαθητείας πρακτικής άσκησης των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, προγράμματα έρευνας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ενίσχυσης μέσω υποτροφιών για 19.500 φοιτητές.

- Στην προσφορά μία δεύτερης ευκαιρίας στη μάθηση σε 23.668 ανθρώπους μέσω των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

- Στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με 160.000 στελέχη της Εκπαίδευσης να συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα.

Το επόμενο διάστημα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα συνεχίζει τις σημαντικές του δράσεις σε μια σειρά από τομείς, που άπτονται κυρίως της απασχόλησης και της εκπαίδευσης.

Στις δράσεις για την απασχόληση περιλαμβάνονται:

- «Νταντάδες της Γειτονιάς», με προϋπολογισμό  2,84 εκατ. ευρώ, πιλοτικά σε 33 Δήμους.

- Δράσεις 17 εκατ. ευρώ που θα  δώσουν τη δυνατότητα σε πάνω από 6.000  νέους άνεργους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία να μπουν στην αγορά.

- Δράσεις για την κατάρτιση 13.000 ανέργων.

- Δράση 14 εκατ. ευρώ για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στις δράσεις για την εκπαίδευση περιλαμβάνονται:

- Δράσεις για την ενίσχυση δομών και την ενσωμάτωση των μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη σχολική τάξη.

- Δράσεις για την εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στα Νηπιαγωγεία.

- Δράσεις για τη διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

- Δράσεις για την στήριξη της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας  για την αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων-Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Υπογραμμίζεται ότι πάνω στα θεμέλια αυτά θα στηριχθεί το Νέο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» με σειρά εμβληματικών δράσεων ανάμεσα στις οποίες:

- Ανοιχτά Προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και γυναίκες.

- Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας για 35.000 νέους (18-29 ετών) χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία  (Α΄ ένσημο).

- Προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

- Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Όλο αυτό το πλέγμα δράσεων δείχνει ανάγλυφα τον πολιτικό ανθρωπισμό που χαρακτηρίζει την πολιτική μας προσέγγιση μας διέπει τη λειτουργία μας. Εργαζόμαστε για να προοδεύει η χώρα, εργαζόμαστε για να στηρίζουμε και να δίνουμε λύσεις στους ανθρώπους και η πρόοδος αυτή να μετατρέπεται αυτομάτως σε όφελος για όλους τους πολίτες, την κοινωνία, αλλά και τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι μόνο μια Κυβέρνηση με υψηλή τεχνογνωσία, αλλά και με ισχυρή πολιτική βούληση μπορεί να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους για να βελτιώσει την καθημερινότητα και τις προοπτικές των πολιτών, ιδίως των νέων γενιών».