Breaking News

Κ. Σακελλαροπούλου για Τουρκία: «Ο αναθεωρητισμός αποτελεί κίνδυνο και απειλή για την ειρήνη» (photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η προσφώνηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου - όπως δημοσιεύεται στην ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας - προς τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα της Ολλανδίας κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο:

«Μεγαλειότατοι,

Με χαρά σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι γνωστή η ιδιαίτερη αγάπη σας για την Ελλάδα και η σημερινή σας παρουσία εδώ επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, καθώς και τη βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ελλάδα και Ολλανδία διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας και εκτίμησης, που βασίζονται στα ιδανικά και τις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, η οποία αγκαλιάζει την ποικιλομορφία των κρατών μελών της μέσα από κοινό αξιακό σύστημα, που στηρίζεται στην αρμονική συνύπαρξή τους.

Ο δεσμός μας με τη θάλασσα, η ενασχόληση με το εμπόριο και το ανήσυχο πνεύμα των λαών μας χαρακτηρίζουν την ιστορία των εθνών μας, που διέπρεψαν, στο διάβα των αιώνων, ως ισχυρές ναυτικές και εμπορικές δυνάμεις.

Το ταλέντο των Ολλανδών ζωγράφων μάγεψε τις ψυχές μας και μας έκανε να ταξιδέψουμε μαζί με τον Ρέμπραντ, τον Βερμέερ, τον Βαν Γκονγκ, τον Ιερώνυμο Μπος, τον Μοντριάν και τόσους άλλους, ενώ στην κλασική φιλοσοφία, με το έντονο ελληνικό αποτύπωμα, η σκέψη μας συνέχισε στο μονοπάτι της «Ηθικής» του Αριστοτέλη, εμπλουτισμένη με τις αναλύσεις και τους προβληματισμούς του φιλοσόφου Σπινόζα. Θα ήμουν ιδιαιτέρως χαρούμενη, αν οι περιστάσεις μου επέτρεπαν να σταθώ περισσότερο στην οικουμενική κληρονομιά των σπουδαίων αυτών Ολλανδών, αλλά σήμερα θεωρώ ότι ειδική μνεία οφείλω να κάνω στον Ούγκο Γκρότιους, που βαθύτατα επηρεασμένος από τους αρχαίους συγγραφείς έθεσε τις βάσεις του δημοσίου διεθνούς δικαίου, με το έργο του «Περί του Δικαίου του Πολέμου και της Ειρήνης».

Πράγματι, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι ο θεμέλιος λίθος και η πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής των χωρών μας. Σεβασμός που δεν αποτελεί επιλογή, αλλά μονόδρομο στον συνεχή αγώνα για ειρήνη, σταθερότητα, πρόοδο και ευημερία των λαών μας. Και σήμερα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια πράξη βάναυσης επιθετικότητας, που βάλλει ευθέως κατά της παγκόσμιας ειρήνης και ελευθερίας, όπως την χαρακτηρίσατε και εσείς πρόσφατα, βλέπουμε ότι οι αρχές του παραβιάζονται κατάφωρα, απειλώντας το κεκτημένο της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ήπειρό μας. Ο τρόπος ζωής μας, οι αξίες και τα ιδεώδη που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν δεδομένα, τίθενται σε αμφισβήτηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ύψωσε ενωμένα τη φωνή της κατά της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους. Υποστηρίξαμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και την ειρήνευση στην περιοχή, ενώ καταδικάσαμε την παράνομη προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία. Παράλληλα, προσπαθούμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε, ενώ ταυτόχρονα εργαζόμαστε για να βρεθούν λύσεις στην ενεργειακή και οικονομική κρίση που απειλούν τις κοινωνίες μας και παρεκτρέπουν την πορεία μας από τους κλιματικούς στόχους που είχαμε θέσει. Προσωρινά όμως, αφού η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να συνεχίσει να είναι κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης, ενώ κάθε αναβλητικότητα κινδυνεύει να αποβεί μοιραία.

Είναι σαφές ότι ο αναθεωρητισμός αποτελεί κίνδυνο και απειλή για την ειρήνη, απ’ όπου και αν προέρχεται. Η χώρα μου βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με μια εμπρηστική ρητορική και σειρά ανυπόστατων αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, εκ μέρους της Τουρκίας, σε μια απόπειρα προβολής των αναθεωρητικών της αξιώσεων. Εδώ, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή στον διάλογο, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία, υπό έναν όρο. Τον πλήρη και αδιαπραγμάτευτο σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών κυρίαρχου κράτους, και μάλιστα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γνωρίζω την ευαισθησία της ολλανδικής κοινωνίας, καθώς και τη δική σας, για την ανθρωπιστική διάσταση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Στο ζήτημα αυτό, το οποίο αποτελεί κοινή ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αφορά τα εξωτερικά της σύνορα, η ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε με πνεύμα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, επωμιζόμενη δυσανάλογο βάρος. Η υλικοτεχνική συνεισφορά της Ολλανδίας στην αντιμετώπισή του συνιστά έμπρακτη απόδειξη στήριξης στον αγώνα αυτό.

Αύριο το πρωί, στη στρογγυλή τράπεζα που διοργανώνεται, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα της βίας κατά των γυναικών, αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα που δυστυχώς εξακολουθεί να διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στις ηρωικές γυναίκες που στο Ιράν, το Αφγανιστάν και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου το φαινόμενο αυτό έχει θεσμικό χαρακτήρα, παλεύουν με τη ζωή τους στους δρόμους και τις πλατείες, διεκδικώντας δικαιώματα που σε μας θεωρούνται εδώ και αιώνες αυτονόητα.

Μεγαλειότατοι,

Είναι αλήθεια ότι διανύουμε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας και είναι σημαντικό να παραμείνουμε, ως Ευρωπαίοι, ενωμένοι μπροστά στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Θα ήθελα και πάλι να σας καλωσορίσω στην πατρίδα μου και υψώνω το ποτήρι μου ευχόμενη πρόοδο και ευτυχία στον ολλανδικό λαό, και σε εσάς, προσωπική και οικογενειακή υγεία».

Η αντιφώνηση του Βασιλιά της Ολλανδίας (ανεπίσημη μετάφραση):

«Κυρία Πρόεδρε,

Χρειάστηκε να αναβληθεί δύο φορές αλλά τώρα έφτασε επιτέλους η στιγμή! Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να επισκεπτόμαστε την Ελληνική Δημοκρατία.

Θέλαμε να σας επισκεφθούμε στα τέλη του προηγούμενου έτους, τιμητικά, διακόσια χρόνια μετά από την έναρξη της επανάστασης η οποία σήμανε την ανεξαρτησία σας. Στις Σπέτσες, όπου ερχόμαστε συχνά, στέκεται περήφανο το άγαλμα της Μπουμπουλίνας στην κεντρική πλατεία. Αντιπροσωπεύει τη συμβολή των γυναικών σε μια ελεύθερη και δυνατή Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακρά παράδοση, μέρος της οποίας είστε κι εσείς, ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα μου θυμίζει τον μύθο σχετικά με τη θεά Αθηνά. Ήρθε σε διαμάχη με τον Ποσειδώνα για τον έλεγχο της Αττικής. Ο Δίας αποφάσισε ότι αυτός που θα έφερνε το πιο χρήσιμο δώρο θα εξουσίαζε την Αττική.

Ο Ποσειδώνας δημιούργησε μια πηγή θαλασσινού νερού. Η Αθηνά ένα ελαιόδεντρο. Και εκείνη κέρδισε.

Στην πορεία της ιστορίας, το δέντρο σχίστηκε με βία και αλλοιώθηκε από τη φωτιά. Αλλά συνεχώς ξεπηδούσαν νέοι πράσινοι βλαστοί. Ξανά και ξανά υπερνικούσε η ζωή.

Κυρία Πρόεδρε, η Ελλάδα είναι αυτό το ελαιόδεντρο!

Μια απόδειξη αυτής της θέλησης για επιβίωση είδαμε ξανά την τελευταία δεκαετία. Μετά τα υπερβολικά δύσκολα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ελλάδα βρήκε το κουράγιο και τη δύναμη να ξαναδημιουργηθεί. Εισαγάγατε σημαντικές διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά πόσες θυσίες ζητήθηκαν από τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Αλλά τα αποτελέσματα προσφέρουν εκ νέου αισιοδοξία για το μέλλον. Το ελαιόδεντρο ανθίζει ξανά!

Είναι σημαντικό να αναγνωριστούν και εκτός των συνόρων οι εξαιρετικές προσπάθειες που έκανε ο λαός της Ελλάδας. Ελπίζω πως η επίσημη επίσκεψή μας θα συμβάλλει σε αυτό.

Επιπλέον, θα δώσουμε προσοχή σε θέματα με τα οποία παλεύουμε εντός της Ένωσης, όπως η υποδοχή των μεταναστών. Λόγω της γεωγραφικής τοποθεσίας της, έχει αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα.

Έχει εναποθέσει βαρύ φορτίο στις τοπικές κοινωνίες των νησιών και στη χερσαία χώρα. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο μας αφορά όλους και για το οποίο όλοι στην Ευρώπη φέρουμε κοινή ευθύνη. Στην Ευρώπη χωρίς σύνορα, το μεταναστευτικό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο σε επίπεδο ΕΕ. Η Ελλάδα αποτελεί και τα δικά μας νοτιοανατολικά σύνορα. Γι΄ αυτό και μας απασχολεί ιδιαίτερα το τι συμβαίνει εδώ.

Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα με αυτοπεποίθηση. Και δικαίως: η «Ευρώπη» σαν ιδέα δεν θα υπήρχε εάν δεν ανακαλύπταμε εκ νέου τον ελληνικό πολιτισμό. Ευτυχώς, η χώρα σας δεν είναι «υπαίθριο μουσείο». Η περηφάνεια για το παρελθόν της, συμβαδίζει με την πεποίθηση ότι χρειάζεται συνεχής ανανέωση στη διοίκηση, στην οικονομία και στην κοινωνία.

Για την Ολλανδία αποτελεί πηγή έμπνευσης η συνεργασία μαζί σας στον τομέα της καινοτομίας.

Ένα παράδειγμα που βρίσκεται στην καρδιά μας είναι το Orange Grove, μια θερμοκοιτίδα νέων επιχειρηματιών. Θυμάμαι την προηγούμενή μας επίσκεψη, λίγο μετά την ίδρυσή του το 2013. Τότε ήταν ακόμα μια μικρή πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας εδώ στην Αθήνα. Τώρα είναι μια σφύζουσα κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, κυβερνήσεων, επενδυτών και φορέων εκπαίδευσης. Αύριο, η σύζυγός μου κι εγώ θα κάνουμε άλλη μια επίσκεψη στο Orange Grove για την οποία ανυπομονούμε.

Βλέπουμε πολλές άλλες ευκαιρίες εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, για παράδειγμα στον τομέα της άμυνας. Είμαστε ενωμένοι στη στήριξή μας προς τον βαριά δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Και στην ανάγκη συνεισφέρουμε στην αποκατάσταση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη.

Μια κοινή προτεραιότητά μας είναι επίσης η μετάβαση σε μια πιο καθαρή και ουδέτερη για το περιβάλλον οικονομία. Ξέρω ότι και εσείς – όπως και εμείς – δίνετε μεγάλη σημασία σε αυτό το θέμα. Είναι απολύτως απαραίτητο να βάλουμε τη βιωσιμότητα στο κέντρο των ενεργειών μας αλλά και του ενεργειακού μας ανεφοδιασμού, για παράδειγμα με καθαρό υδρογόνο. Η Ολλανδία θα συνεργαστεί ευχαρίστως μαζί σας!

Κυρία Πρόεδρε, εδώ και τέσσερις δεκαετίες είμαστε εταίροι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαζί είδαμε το Τείχος του Βερολίνου να πέφτει. Έχουμε καλωσορίσει δεκαοχτώ νέα Κράτη Μέλη και αποχαιρετίσαμε ένα. Έχουμε περάσει από έντονες χρηματοπιστωτικές οικονομικές κρίσεις. Αντιμετωπίσαμε μια πανδημία. Και τώρα ορθώνουμε μαζί το ανάστημά μας υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας, με φόντο τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

Έχουμε έρθει πιο κοντά και μάθαμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα και να εκτιμούμε ο ένας τον άλλο όλο και περισσότερο.

Δύο αιώνες μετά από την έναρξη του αγώνα σας για την ανεξαρτησία και μετά από δέκα δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει ξανά σε ένα υγιές μέλλον. Αυτό είναι απόδειξη της αξιοσημείωτης ανθεκτικότητάς σας! Σας ευχαριστούμε που μπορούμε να είμαστε φιλοξενούμενοί σας σε αυτό το κομβικό σημείο για την αυτοπεποίθηση και την περηφάνια των Ελλήνων.

Η Ελλάδα θερμαίνει την ψυχή. Η φιλία μας με αυτή τη χώρα είναι πολύτιμη για μας. Μια χώρα όπου υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα βγάζουν πάντα φρέσκους, πράσινους βλαστούς.

Θα ήθελα να υψώσω το ποτήρι μου μαζί σας.

Στην υγειά και των δυο σας, Κυρία Πρόεδρε και Κύριε Κοτσώνη».