Breaking News

Οικονόμου για ακρίβεια: «Αντιστεκόμαστε με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σeξουαλική Κακoποίηση και Εκμετάλλευση και στην Ελληνο-αμερικανική συνεργασία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη σημερινή (3/11) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου. Επίσης, ο Γιάννης Οικονόμου είπε για το «καλάθι του νοικοκυριού»:

«Μπήκε από χθες, Τετάρτη, σε εφαρμογή το «καλάθι του νοικοκυριού». Πρόκειται για ένα ακόμη «όπλο» στον αγώνα καταπολέμησης της ακρίβειας και στον αγώνα αντιμετώπισης των δυσκολιών της καθημερινότητας. Ήδη, από την προηγούμενη μέρα 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν αναρτήσει -όπως υποχρεούνται- τους τιμοκαταλόγους τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση e-katanalotis.gov.gr και οι καταναλωτές έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να αναζητήσουν τα προϊόντα που εντάσσονται στο καλάθι σε κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές που ανακοινώθηκαν χθες θα ισχύουν μέχρι και την επόμενη Τετάρτη, καθώς κάθε Τετάρτη μπορεί να αλλάζει η σύνθεση του καλαθιού. Οι έλεγχοι για την αποστολή των τιμοκαταλόγων θα γίνονται από τη ΔΙΜΕΑ, θα είναι εντατικοί και  οι κυρώσεις ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς προβλέπεται πρόστιμο μέχρι και 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμπλήρωσης ή αποστολής του καταλόγου. Επισημαίνεται ότι όσα σούπερ μάρκετ συμμετέχουν στο «καλάθι» υποχρεούνται να περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα προϊόν από τις 51 κατηγορίες που έχουν οριστεί, ενώ μπορούν να προσθέτουν ακόμη περισσότερα. Μπορούν δηλαδή να έχουν προϊόντα πέραν των 51 που προβλέπονται, αλλά δεν μπορεί να έχουν λιγότερα. Υποχρεούνται παράλληλα, να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» και την τιμή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο μέσα στο κατάστημα, ιδίως με τη σήμανση επί των προϊόντων και τη θέση τοποθέτησής τους.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα ακόμη εργαλείο που προστίθεται στα όσα ήδη εφαρμόζουμε στο επίπεδο λειτουργίας της αγοράς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Θυμίζω χαρακτηριστικά το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, τους ελέγχους των αποθεμάτων, τους ελέγχους απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο και τόσο μεγάλο, έτσι ώστε καμιά χώρα από μόνη της να μην μπορεί να το μηδενίσει. Αλλά παρότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, η Ελληνική Κυβέρνηση -όπως γνωρίζουν καλά οι πολίτες- δεν έχει καταθέσει τα όπλα, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Αντιστεκόμαστε με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας και με όσα καινούργια δημιουργούμε.

Στόχος της προσπάθειας που αναπτύσσεται με το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι αφενός να υπάρχει μια σειρά από προϊόντα, απολύτως απαραίτητα για το κάθε νοικοκυριό, που θα δίνουν τη δυνατότητα για  φθηνότερες επιλογές στον καταναλωτή και αφετέρου να παρακινηθεί ο  ανταγωνισμός τόσο μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όσο και των προμηθευτών τους.

Σημειώνεται ότι χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Παπαθανάσης, πραγματοποίησε επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ  για την παρακολούθηση των ζητημάτων που άπτονται της εφαρμογής του «καλαθιού». Διαπιστώθηκε ότι πράγματι οι αλυσίδες έχουν προσφέρει σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε αρκετά είδη.

Κατέστη, ταυτόχρονα, σαφές ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει -όπου χρειαστεί- στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις για να γίνει πιο εύκολη η δυνατότητα εντοπισμού των ειδών που θα περιλαμβάνονται στο «καλάθι» από τους καταναλωτές».