Breaking News

Σε μια νέα Πατρίδα: Η αρχή του δράματος - Νέα ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ (trailer)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η ΕΡΤ3 παρουσιάζει τη νέα ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ “Σε μια νέα Πατρίδα”, η οποία κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 19:00.

Μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Αν. Θράκης.

Στα 12 επεισόδια της σειράς επιχειρείται ένα οδοιπορικό στα γεωγραφικά σημεία της βόρειας Ελλάδας όπου εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι προσφυγικοί πληθυσμοί: Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Καστοριά, Κοζάνη και Βόλος. Σε όλες αυτές τις περιοχές καταγράφεται η ιστορία μέσα από μαρτυρίες, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό και τεκμήρια.

Η σειρά περιγράφει με συγκινητικό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι χιλιάδες πρόσφυγες από τη στιγμή που εγκαταστάθηκαν στη νέα τους πατρίδα. Παρουσιάζει τις δύσκολες συνθήκες ζωής και διαβίωσης στις πόλεις όπου εγκαταστάθηκαν, την ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες, το πώς μεταβλήθηκαν οι ζωές τους και πώς από δακτυλοδεικτούμενοι, που όλοι τους αποστρέφονταν, έγιναν επιφανή μέλη των κοινωνιών όπου ξεκίνησαν να δημιουργούν τη νέα τους ζωή.

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Η αρχή του δράματος» εξετάζονται βασικά ερωτήματα. Πώς διαδραματίστηκε το προσφυγικό δράμα στην Ελλάδα; Ποιές ήταν οι πολιτικές συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην Ελλάδα, αλλά και ποιός ο ρόλος των Βαλκανικών και Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες οδήγησαν τελικά στην προσφυγιά του ελληνικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου; Ποιοί ήταν οι πρώτοι τόποι υποδοχής; Ποια νησιά έπαιξαν ρόλο και ποιός ήταν αυτός κατά το πρώτο διάστημα του ερχομού των προσφύγων;

Μαθαίνουμε επίσης για τις θεσμικές επιτροπές που δημιουργήθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων, όπως η Επιτροπή Ανταλλαξίμων,  για το ρόλο που έπαιξε η Επιτροπή Στέγασης και Αποκατάστασης, καθώς και οι ελληνικές και ξένες φιλανθρωπικές οργανώσεις, για την τύχη των ορφανών, καθώς και για πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποδοχή και αποκατάσταση των προσφύγων.


Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής
Σενάριο – Επιστημονικός Συνεργάτης: Θεοδόσιος Κυριακίδης
Παραγωγός: Παντελής Κάσδαγλης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βραμίδου Γεωργία
Βοηθός Διεύθυνσης Φωτογραφίας – Colorist: Λευτέρης Κάσδαγλης
Εικονολήπτης: Γιώργος Λεοντάρης
Μοντάζ: Δημήτρης Χατζημαλλής
Πρωτότυπη Μουσική: Social Productions – Γιώργος Ξουλόγης
Motion Graphics – Σήμα αρχής: Θωμάς Δουκινίτσας
Δημοσιογραφική Έρευνα: Βασιλης Λωλίδης
Αρχισυνταξία: Κωνσταντίνος Σεραφειμίδης