Breaking News

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αποκλείουν τις γυναίκες από τα πανεπιστήμια (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στο Αφγανιστάν, περιορίζεται περεταίρω η πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν το κλείσιμο των πανεπιστημίων για τις γυναίκες.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν το κλείσιμο των πανεπιστημίων για τις γυναίκες, σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται επιστολή του υπουργού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος του BBC, o υπουργός σημειώνει ότι η κίνηση αυτή γίνεται μέχρι νεωτέρας, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ άμεσα.

Η απόφαση περιορίζει περαιτέρω την πρόσβαση των γυναικών στην επίσημη εκπαίδευση, καθώς είχαν ήδη αποκλειστεί από τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Καμπούλ είπε χαρακτηριστικά στο BBC ότι κλαίει από τότε που άκουσε τα δυσάρεστα νέα.

Πριν από τρεις μήνες χιλιάδες κoρίτσια και γυναίκες έδωσαν εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια σε όλο το Αφγανιστάν. Ωστόσο επιβλήθηκαν σαρωτικοί περιορισμοί στα μαθήματα που μπορούσαν να σπουδάσουν, με την κτηνιατρική, τη μηχανική, την οικονομία και τη γεωργία εκτός ορίων και τη δημοσιογραφία αυστηρά περιορισμένη.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πέρυσι, τα πανεπιστήμια καθιέρωσαν αίθουσες διδασκαλίας και εισόδους, διαχωρισμένες ως προς το φύλο. Οι φοιτήτριες μπορούσαν να διδαχθούν μόνο από γυναίκες καθηγήτριες ή ηλικιωμένους άνδρες.

Δείτε το σχετικό βίντεο του Sky News Australia.