Breaking News

Πέθανε η Nelida Pinon (photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, η καταξιωμένη Βραζιλιάνα συγγραφέας, δημοσιογράφος και καθηγήτρια Nelida Pinon.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται την Ακαδημία των Γραμμάτων της Βραζιλίας (ABL) και τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης, η Nelida Pinon άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Λισαβόνας χθες, Σάββατο 17 Δεκεμβρίου.

Η Nelida Pinon θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων συγγραφέων στη Βραζιλία. Το τεράστιο έργο της μεταφράστηκε σε περισσότερες από 30 χώρες. 

Μάλιστα, ήταν η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε στη θέση της προέδρου της Ακαδημίας των Γραμμάτων της Βραζιλίας (ABL). Συγκεκριμένα έγινε εκλεγμένο μέλος της ABL το 1989, ενώ διετέλεσε πρόεδρος από το 1996 έως το 1997.


Η Nelida Pinon γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 3 Μαΐου 1937 σε οικογένεια Γαλικίας και από παιδί επέλεξε να γίνει συγγραφέας.

Σπούδασε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο πριν εργαστεί ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα "O Globo" και στο περιοδικό "Cadernos Brasileiros". Είχε διδάξει γραφή σε εργαστήρια και ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Columbia, το Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, όπου υπήρξε καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Το πρώτο της μυθιστόρημα ήταν το "Guia-Mapa de Gabriel Arcanjo" (Ο Οδηγός του Αρχαγγέλου Γαβριήλ), που γράφτηκε το 1961. Στη δεκαετία του 1970, έγινε γνωστή για τα εpωτικά μυθιστορήματα "A casa de paixãο" (Το σπίτι του πάθoυς) και "A força do destino" (Η δύναμη του πεπρωμένου), που γράφτηκαν το 1977.

Το 1984, είχε ίσως τη μεγαλύτερη επιτυχία της με το "A Republica dos Sonhos" (Η Δημοκρατία των Ονείρων). Το έργο αναφέρεται σε μια οικογένεια από τη Γαλικία, που μετανάστευσε στη Βραζιλία, κάτι που σχετίζεται με την εμπειρία της δικής της οικογένειας.

Η Pinon έλαβε την ισπανική υπηκοότητα το 2021, ενώ κέρδισε εθνικά και διεθνή βραβεία, όπως το Βραβείο FIL (1995) και το Βραβείο Λογοτεχνίας του ιδρύματος του Πρίγκιπα των Αστουριών (2005), που θεωρείται το ισπανικό Νόμπελ.


Πληροφορίες από: Reuters - wikipedia