Breaking News

Πέθανε ο θρυλικός τραγουδοποιός και κιθαρίστας David Crosby (videos+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο εμβληματικός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας David Crosby, ο οποίος εισήχθη δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame.

Ο David Crosby ήταν ιδρυτικό μέλος δύο δημοφιλών και με τεράστια επιρροή ροκ συγκροτημάτων της δεκαετίας του '60, των Byrds και CSN (Crosby, Stills & Nash). 

Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε την Πέμπτη (19/1) η σύζυγός του Jan, η οποία ανέφερε σε δήλωσή της στο Variety:

«Με μεγάλη λύπη ανακοινώνω ότι ο αγαπημένος μας David (Croz) Crosby πέθανε, μετά από μια μακρά ασθένεια. Ήταν περιτριγυρισμένος με αγάπη από τη σύζυγό του και αδελφή ψυχή του Jan και το γιο του Django. Αν και δεν είναι πια εδώ μαζί μας, η ανθρωπιά και η ευγενική του ψυχή θα συνεχίσουν να μας καθοδηγούν και να μας εμπνέουν. Η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει μέσα από τη θρυλική μουσική του. Ειρήνη, αγάπη και αρμονία σε όλους όσοι γνώριζαν τον David και σε αυτούς που άγγιξε. Θα μας λείψει πολύ. Αυτή τη στιγμή, ζητάμε με σεβασμό και ευγένεια την προστασία της ιδιωτικής ζωής μας καθώς θρηνούμε και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά μας απώλεια. Σας ευχαριστώ για την αγάπη και τις προσευχές».


Πριν από οκτώ μήνες, ο Crosby έγινε πρωτοσέλιδο όταν είπε ότι τελείωσε τις ζωντανές εμφανίσεις, δηλώνοντας: «Είμαι πολύ μεγάλος για να το κάνω πια. Δεν έχω την αντοχή. Δεν έχω τη δύναμη... Έχω κάνει δίσκους με εκπληκτικό ρυθμό... Τώρα είμαι 80 χρονών, οπότε θα πεθάνω αρκετά σύντομα... Και γι' αυτό προσπαθώ πολύ σκληρά να παράγω όση περισσότερη μουσική μπορώ, αρκεί να είναι πολύ καλή...». Στη συνέχεια, άλλαξε την απόφασή του για τις συναυλίες, λέγοντας πρόσφατα ότι περίμενε να ξαναπαίξει ζωντανά.

Το 2018 είχε επανέλθει στη συνείδηση του κοινού με το θεατρικό ντοκιμαντέρ, «David Crosby: Remember My Name», σε αφήγηση και παραγωγή του Cameron Crowe.

Ο David Crosby είχε γίνει γνωστός ως τραγουδιστής και κιθαρίστας των Byrds, το συγκρότημα της φολκ-ροκ μουσικής με έδρα το Λος Άντζελες, που συνδύασε έναν πρωτοποριακό ήχο κιθάρας με εύγλωττες μελωδίες. Συμμετείχε στα πρώτα πέντε άλμπουμ των Byrds από το 1964 έως το 1967, ερμηνεύοντας πολλές επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων διασκευών «Mr. Tambourine Man» και «Turn! Turn! Turn!».

Το 1968 δημιούργησε το φολκ-ροκ supergroup CSN (Crosby, Stills & Nash). Αποτελούνταν από τον ίδιο, τον Stephen Stills και τον Graham Nash. Όταν προστέθηκε ο Neil Young ως τέταρτο μέλος, το συγκρότημα μετονομάστηκε σε CSNY (Crosby, Stills, Nash & Young). 

Αργότερα κυκλοφόρησε το σόλο άλμπουμ «If I Could Only Remember My Name», το οποίο έφτασε στο Νο. 12 το 1971.

Ο Crosby εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame δύο φορές: την πρώτη το 1991 για το έργο του στους Byrds και τη δεύτερη το 1997 για τη συμμετοχή του στο CSN.

Πέντε άλμπουμ, στα οποία συνέβαλε, περιλαμβάνονται στα «500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών» του Rolling Stone (τρία με τους Byrds και δύο με το CSN).

Σύμφωνα με το Variety, αντιμετώπισε τον εθισμό με τις ουσίες για πολλά χρόνια. Η σύλληψή του το 1982 στο Τέξας, για κατηγορίες ναρκωτικών και όπλων, οδήγησε σε φυλάκισή του για πέντε μήνες το 1986. Τελικά, καταπονημένος από κατάχρηση κοκαΐνης και αλκοόλ, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος το 1994.

Παρόλο που δεν επέστρεψε ποτέ στη δημοφιλία των πρώτων χρόνων του, ο Crosby έκανε ηχογραφήσεις και κερδοφόρες περιοδείες και τη δεκαετία του 2000.