Breaking News

Μεξικό: «Κύμα» βίας μετά τη σύλληψη του γιου του «El Chapo» (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Συνελήφθη ο Ovidio Guzmán, ο γιος του διαβόητου Μεξικανού «βασιλιά» των ναρκωτικών Joaquín "El Chapo" Guzmán. Μετά τη σύλληψή του, ακολούθησε έκρηξη βίας...

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του BBC, o Ovidio Guzmán συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης (5/1) από τις μεξικανικές αρχές στην πολιτεία Sinaloa, μετά από επιχείρηση παρακολούθησης έξι μηνών.

Οι μεξικανικές δυνάμεις ασφαλείας τον είχαν συλλάβει και στο παρελθόν, το 2019, αλλά τότε τον άφησαν ελεύθερο για να αποφευχθούν αντίποινα από το καρτέλ Sinaloa.

«Ο Ovidio Guzmán κατηγορείται ότι ηγήθηκε μιας φατρίας, του διαβόητου καρτέλ Sinaloa του πατέρα του», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Luis Cresencio Sandoval. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο.

Ο Ovidio Guzmán είχε αναλάβει αρχηγική θέση μετά τη σύλληψη του πατέρα του, Joaquín "El Chapo" Guzmán, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ, καθώς κρίθηκε ένοχος το 2019 για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η δίκη του είχε αποκαλύψει μερικές από τις βάναυσες λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό.

«Η επιχείρηση παρακολούθησης για τη σύλληψη του Ovidio Guzmán είχε την υποστήριξη Αμερικανών αξιωματούχων. Τώρα έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία στην Πόλη του Μεξικού», πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι αυτός και ο αδερφός του, Joaquín, επιβλέπουν επί του παρόντος περίπου έντεκα εργαστήρια μεθαμφεταμίνης στην πολιτεία Sinaloa.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν να καίνε λεωφορεία και να κλείνουν δρόμους στο Culiacán, στο βορειοδυτικό Μεξικό, καθώς η βία εξαπλώθηκε μετά τις αναφορές για τη σύλληψή του.


Η μεξικανική αεροπορική εταιρεία Aeromexico ανέφερε ότι η άτρακτος ενός αεροπλάνου, που είχε προγραμματιστεί να πετάξει από το Culiacán στην Πόλη του Μεξικού, χτυπήθηκε από πυροβολισμούς το πρωί της Πέμπτης τη στιγμή που ετοιμαζόταν να απογειωθεί. Επίσης, τόνισε ότι δεν τραυματίστηκαν επιβάτες ή εργαζόμενοι.


Ο δήμαρχος Juan de Dios Gamez προέτρεψε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Το αεροδρόμιο, τα σχολεία και οι διοικητικές υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά λόγω της έκρηξης βίας στο Culiacán.


Πληροφορίες από: BBC