Breaking News

Στις επεισοδιακές διαδηλώσεις στο Λούτσερατ η Γκρέτα Τούνμπεργκ, αφέθηκε ελεύθερη (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αφέθηκε ελεύθερη από την αστυνομία η υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν σε μια διαδήλωση στη δυτική Γερμανία.

Σύμφωνα με το BBC, η Γκρέτα Τούνμπεργκ διαμαρτυρήθηκε μαζί με άλλους ακτιβιστές, που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την κατεδάφιση του εγκαταλειμμένου χωριού Lützerath (Λούτσερατ) για την επέκταση ενός ανθρακωρυχείου.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν συνελήφθη, ενώ αργότερα - το βράδυ της Τρίτης (17/1) - ενημέρωσε ότι αφέθηκε ελεύθερη μετά από εξακρίβωση των στοιχείων της.

Οι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν, επίσης, σχετικά με όσους κρατούνται, ότι δε θα απαγγελθούν κατηγορίες.

Η Σουηδή ακτιβίστρια συνελήφθη για λίγο όταν μια ομάδα "όρμησε προς την προεξοχή" του ορυχείου Garzweiler 2, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία.

Ένα βίντεο έδειχνε τρεις αστυνομικούς να μεταφέρουν τη Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία χαμογελούσε. Στη συνέχεια καταγράφηκε να κάθεται σε αστυνομική κλούβα.


Η αστυνομία είπε, επίσης, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ένας άνδρας πήδηξε στο ορυχείο, το οποίο βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα από το Lützerath.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η καύση άνθρακα υπονομεύει τις προσπάθειες της Γερμανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, την πολιτεία στην οποία βρίσκεται το ορυχείο, έως το 2030. Ο εθνικός στόχος είναι το 2038.

Ο λιγνίτης είναι η πιο βρώμικη μορφή άνθρακα και η περιοχή γύρω από το Lützerath παράγει 25 εκατομμύρια τόνους από αυτόν κάθε χρόνο.

Το χωριό, που ανήκει στην ενεργειακή εταιρεία RWE, αφού οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν, αναμένεται να είναι το τελευταίο που κατεδαφίστηκε για το λιγνιτωρυχείο. Η RWE είπε ότι το κάρβουνο κάτω από το χωριό χρειάζεται ήδη από αυτόν τον χειμώνα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να επεκτείνει το ορυχείο για να συμβαδίσει με την ενεργειακή ζήτηση, καθώς αντιμετωπίζει τη διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το BBC, οι διοργανωτές της δράσης δήλωσαν ότι περίπου 35.000 διαδηλωτές συμμετείχαν το περασμένο Σάββατο (14/1). Ωστόσο η αστυνομία έκανε λόγο για περίπου 15.000, τονίζοντας ότι κατάφερε να απομακρύνει όλους τους ακτιβιστές από την πόλη το Σαββατοκύριακο.