Breaking News

Πολικό ψύχος στο Αφγανιστάν: Στους 166 οι νεκροί

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τουλάχιστον 166 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του κύματος ψύχους που σαρώνει το Αφγανιστάν, τη στιγμή που η χώρα πλήττεται από τη φτώχεια.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Daily Star, την ανακοίνωση για τον αριθμό των νεκρών έκανε χθες (Σάββατο, 28/1) το Υπουργείο Διαχείρισης Καταστροφών. 

Με βάση στοιχεία από 24 από τις 34 επαρχίες της χώρας, ο τραγικός απολογισμός αυξήθηκε κατά 88 από την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας τώρα τους 166 νεκρούς.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Abdul Rahman Zahid δήλωσε ότι οι θάνατοι οφείλονταν σε πλημμύρες, πυρκαγιές και διαρροές από θερμάστρες αερίου που χρησιμοποιούν οι οικογένειες.

Περίπου 100 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, ενώ σχεδόν 80.000 ζώα - ζωτικής σημασίας αγαθό για τους φτωχούς του Αφγανιστάν - πέθαναν λόγω ψύχους.

Οι θερμοκρασίες στο Αφγανιστάν άγγιξαν σε ορισμένες περιοχές τους -33 βαθμούς Κελσίου από τις 10 Ιανουαρίου, ενώ η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με εκτεταμένες χιονοπτώσεις, ανέμους και τακτικές διακοπές ρεύματος.

Το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες βοήθειας είχαν προειδοποιήσει ότι από τους 38 εκατομμύρια κατοίκους του Αφγανιστάν, περισσότεροι από τους μισούς αντιμετωπίζουν την πείνα, ενώ σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι 17 άνθρωποι πέθαναν σε ένα χωριό της βορειοανατολικής επαρχίας Badakhshan λόγω εστίας «οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού». 

«Οι καιρικές συνθήκες εμπόδισαν την έγκαιρη άφιξη ιατρικής βοήθειας στην περιοχή», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Daily Star, το Αφγανιστάν διανύει τον δεύτερο χειμώνα του, από τότε που οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ αποσύρθηκαν και οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην Καμπούλ για να ανακτήσουν την κυβέρνηση.

Η ξένη βοήθεια μειώθηκε δραματικά από τότε και βασικά περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας κατασχέθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδεινώνοντας μια ανθρωπιστική κρίση που θεωρείται από τις χειρότερες στον κόσμο.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απαγόρευσε στις Αφγανές γυναίκες να συνεργάζονται με ανθρωπιστικές ομάδες τον τελευταίο μήνα, οδηγώντας πολλές ΜΚΟ σε αναστολή των εργασιών. Στη συνέχεια χορηγήθηκε εξαίρεση στις γυναίκες που εργάζονται σε ΜΚΟ στον τομέα της υγείας και ορισμένες οργανώσεις επανεκκίνησαν τα προγράμματά τους.