Breaking News

Δένδιας για σεισμό στην Τουρκία: «Τα πάντα έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές» - Η εικόνα που τον συγκλόνισε

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιεύει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας (13/2) ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο STAR και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάμε στο πολιτικό κομμάτι των όσων έγιναν το σαββατοκύριακο, θα ήθελα να ξεκινήσουμε ανθρώπινα. Είναι διαφορετικό για εμάς να βλέπουμε εικόνες καταστροφής μέσα από την οθόνη μας και φαντάζομαι διαφορετικό για εσάς να τις βλέπετε και να τις ζείτε από κοντά. Ποιά είναι η αίσθηση που αποκομίσατε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: [Την αίσθηση] μιας απέραντης τραγωδίας. Η πόλη, η συγκεκριμένη που επισκέφθηκα εγώ, το Χατάι, διότι δεν είναι η μόνη πόλη που έχει πληγεί, έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα. Όχι μόνο τα περισσότερα κτίρια ή έχουν πέσει ή έχουν γείρει ή έχουν τεράστιες ζημιές, αλλά και όλο το δίκτυο των υποδομών, αεροδρόμιο, δρόμοι, δίκτυο ηλεκτρισμού, δίκτυο υγραερίου, τα πάντα έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Είναι μια ανείπωτη καταστροφή και μια ανείπωτη θλίψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα έχουμε τους νεκρούς μέσα στα χαλάσματα, αλλά υποθέτω ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση διαβίωσης και για τους επιζώντες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Απολύτως, διότι η θερμοκρασία το βράδυ πέφτει πάρα πολύ. Είναι μια περιοχή που έχει θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν το βράδυ. Χρειάζονται τεράστια βοήθεια, σκηνές χειμώνα το γρηγορότερο δυνατό. Έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό. Ο υπολογισμός είναι ότι χρειάζονται 65.000 σκηνές. Χρειάζονται κοντέινερς και χρειάζονται τη δυνατότητα να στεγάσουν το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού. Δεν υπάρχουν νοσοκομειακές κλίνες πλέον στην περιοχή, πρέπει να μεταφερθούν κινητά νοσοκομεία. Υπάρχει μια τεράστια ανάγκη υποστήριξης των συνανθρώπων μας σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Οφείλω να πω, βεβαίως, ότι αναφέρομαι στην Τουρκία. Ό,τι λέω ισχύει και για τη Συρία με την επιπλέον δυσκολία ότι στη Συρία έχουμε μια κυβέρνηση με την οποία δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ' ό,τι έχω διαβάσει, η περιοχή της καταστροφής είναι σαν μια Ελλάδα και λένε ότι η ανοικοδόμηση μπορεί να χρειαστεί και μια 20ετία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θέλει πάρα πολύ καιρό διότι έχουν πληγεί τα δίκτυα, όχι μόνο κάποιες οικοδομές, το σύνολο της περιοχής. Υπήρξαν δύο σεισμοί, και οι δύο πάνω από 7,5 Ρίχτερ, ο ένας 7,6 ο άλλος 7,8, με το επιπλέον χαρακτηριστικό ότι και οι δύο σεισμοί ήταν δυστυχώς πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, 7 χλμ κάτω από το έδαφος. Άρα, κατ’ αρχάς πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των κατοίκων. Οι άνθρωποι, οι λίγοι κάτοικοι με τους οποίους ήρθα σε επαφή, είναι έντρομοι. Έντρομοι, δακρυσμένοι, έχουν θρηνήσει απώλεια δικών τους ανθρώπων. Η δυνατότητά τους να ζήσουν σε αυτόν τον χώρο αμφισβητείται αυτή τη στιγμή. Η ουρά των αυτοκινήτων που εγκατέλειπαν την περιοχή είναι τεράστια. Ακόμη και τα Άδανα, μια πόλη η οποία απέχει αρκετά και οι ζημιές που έχει υποστεί δεν είναι τόσο σημαντικές είναι σχεδόν μια πόλη φάντασμα. Την έχουν εγκαταλείψει οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοί της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετασεισμοί υπάρχουν ακόμα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ αναφέρομαι στο τι μου είπε ο συνάδελφός μου Mevlut Cavusoglu, γιατί εγώ δεν είμαι σεισμολόγος, μου είπε λοιπόν ότι έχουν υπάρξει 1.600 μετασεισμοί, ότι ο ένας μετασεισμός ήταν πάνω από 6 Ρίχτερ και ότι, αν δεν σταματήσουν οι μετασεισμοί, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πειστεί ο κόσμος να παραμείνει οπουδήποτε στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα με την ΕΜΑΚ ήταν από την πρώτη στιγμή εκεί. Είμαστε όλοι υπερήφανοι για τις εικόνες που είδαμε. Συγκεντρώνεται βοήθεια και από απλούς πολίτες. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε άλλες πόλεις. Το ίδιο το κράτος θα συνεχίσει να βοηθά και με ποιον τρόπο; Συζητήσατε με τον ομόλογό σας για κάτι ιδιαίτερο που χρειάζονται;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, είχα συνεννοηθεί με τον Πρωθυπουργό και κατά συνέπεια μετέφερα αυτά τα οποία ο Πρωθυπουργός μου είπε. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βοηθάει και διμερώς την Τουρκία με όποιες δυνατότητες έχει, αλλά και στο πλαίσιο της δικής της συμμετοχής στην ΕΕ και στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Είναι αυτονόητο ότι οι Τούρκοι συνάνθρωποί μας, όπως και οι Σύροι συνάνθρωποί μας στον βαθμό που μπορούμε, θα έχουν την πλήρη υποστήριξή μας.

Από εκεί και πέρα, η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει μια επαρκή εργασία, στον βαθμό που μπορώ εγώ να το διαπιστώσω, ως προς τις ανάγκες που έχει. Θα προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να βοηθήσουμε στην κάλυψη αυτών των τεράστιων αναγκών. Όμως, ξαναλέω, είναι τόσο μεγάλη η καταστροφή που οποιαδήποτε δυνατότητα αυτή τη στιγμή έχουμε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Θα ήθελα να πω και κάτι επιπλέον, αν μου επιτρέπετε. Ότι ίσως θα είχε έννοια να υπάρχει μια συγκροτημένη πανελλήνια προσπάθεια, και από εσάς, για να επιτευχθεί ένας στόχος που να δείξει την αλληλεγγύη των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους συνανθρώπους μας. Ίσως μια διαδικτυακή πλατφόρμα, εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα. Αλλά το γεγονός που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι η ανάγκη συνολικά η ελληνική κοινωνία -πέρα από την Κυβέρνηση, τους φορείς, τις ΜΚΟ- να δείξει τη στήριξη στους συνανθρώπους μας πέρα από το Αιγαίο, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τεράστια δυσκολία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω τώρα να έρθω στο πολιτικό κομμάτι. Στο ισχυρό μήνυμα που στείλατε. Σας είδαμε αγκαλιασμένους με τον Mevlut Cavusoglu. Είδαμε, διαβάσαμε, ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες ύμνους από τα Τουρκικά ΜΜΕ. Από τα ίδια κανάλια, τις ίδιες εφημερίδες που έλεγαν το τελευταίο διάστημα πάρα πολλά πράγματα εναντίον της Ελλάδας. Τί σημαίνει αυτό από εδώ και πέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Τί περιμένετε εσείς;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: κ. Ζαχαρέα, θα κρατήσω το ανθρώπινο στοιχείο. Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για οτιδήποτε άλλο. Θα κρατήσω το ανθρώπινο στοιχείο και τη δυνατότητα των ανθρώπων και από τις δύο χώρες και από τις δύο κοινωνίες να νιώσουν πάρα πολύ κοντά. Το ότι χρειάστηκε ο πόνος μιας καταστροφής για να συμβεί αυτό, ίσως είναι δείγμα ότι όσο σοβαρές και να είναι οι διαφορές που μπορεί να έχουν οι οποιεσδήποτε χώρες σε αυτόν τον κόσμο, ο ανθρώπινος πόνος είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτές. Και η δυνατότητά μας να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας είναι πάντα υπαρκτή, αν και εφόσον έχουμε αίσθηση της ανθρώπινης μικρότητας μπροστά στη φυσική καταστροφή.

Με τον Mevlut Cavusoglu η αγκαλιά η οποία πράγματι έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, ήθελα να σας πω ότι έχει να κάνει κατ’ αρχήν με το πώς αισθανόμαστε οι δυο μας, ο ένας για τον άλλον, μπροστά σε αυτή την πολύ μεγάλη τραγωδία. Αλλά και με το γεγονός ότι με τον Mevlut Cavusoglu γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια και αυτό είναι γνωστό σε όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έσπασε, όμως, ο πάγος και μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Erdogan. Είχαν να μιλήσουν από τον περασμένο Μάιο, μετά την ομιλία στο Κογκρέσο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι σε επίπεδο κλίματος αυτή τη στιγμή υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα. Εγώ δε θα κάνω καμία αντιπαραβολή με το παρελθόν, δεν έχω κανένα λόγο να αντιπαραβάλω ούτε δημοσιεύματα, ούτε συμπεριφορές σε σχέση με το παρελθόν. Εδώ είναι μια τραγωδία. Η Ελλάδα θα βοηθήσει την τουρκική κοινωνία, τον τουρκικό λαό και τους Τούρκους πολίτες, και τους Σύρους πολίτες στον βαθμό που μπορεί, και όλους τους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν, σε όποιον βαθμό μπορεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάποια εκτίμηση για τις τουρκικές εκλογές; Ξέραμε ότι θα γίνουν στις 14 Μαΐου. Πιθανώς να αλλάξει αυτή η ημερομηνία τώρα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δε νομίζω ότι το τουρκικό σύνταγμα επιτρέπει αναβολή των εκλογών. Βεβαίως θα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στις πληγείσες περιοχές για να εκφράσει η τουρκική κοινωνία την άποψή της. Αλλά οι τουρκικές εκλογές, νομίζω, θα γίνουν στην ώρα τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να κλείσουμε κ. Υπουργέ με μια εικόνα που θα μπορούσατε να μας μεταφέρετε από την επίσκεψή σας. Μια εικόνα που κατά τη γνώμη σας ήταν η πιο δυνατή. Αυτή που σας συγκλόνισε περισσότερο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ένιωσα τεράστια υπερηφάνεια, διότι οι συμπατριώτες μου, η ΕΜΑΚ που πήγε εκεί να βοηθήσει από την πρώτη ημέρα μπόρεσε να διασώσει ανθρώπινες ζωές κάτω από τα ερείπια. Συνολικά, οι ευρωπαίοι διασώστες διέσωσαν πάνω από 200 ανθρώπους - 205 είναι ο αριθμός που είχα εγώ υπόψη μου μέχρι χθες το μεσημέρι, μπορεί να έχει αυξηθεί κατά ένα ή δύο σήμερα που συζητάμε. Ένα τμήμα από τους ανθρώπους αυτούς διασώθηκε από ελληνικά χέρια και είμαι εξαιρετικά περήφανος γι’ αυτό. Επίσης, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, υπάρχει και μια πιο σιωπηρή συνεισφορά, των τριών σκύλων της ΕΜΑΚ οι οποίοι μπόρεσαν και βρήκαν ανθρώπους κάτω από τα ερείπια.