Breaking News

Φονικός σεισμός «σάρωσε» την Τουρκία και τη Συρία (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου.

Νεότερη ενημέρωση από το CNN (αργά το μεσημέρι της Δευτέρας) κάνει λόγο για πάνω από 1.500 νεκρούς στις δύο χώρες. Χιλιάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ πολλοί παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια κτιρίων.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 04:17 τα ξημερώματα, τοπική ώρα (στις 03:17 ώρα Ελλάδας), 23 χιλιόμετρα ανατολικά του Nurdagi της επαρχίας Γκαζιαντέπ, σε βάθος 24,1 χιλιομέτρων.

Το Nurdagi βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας και ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Λιβάνου.

Περίπου εννέα ώρες μετά τον σεισμό, σημειώθηκε στην Τουρκία ένας ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 7,5 Ρίχτερ σύμφωνα με το USGS. Το επίκεντρο ήταν περίπου 95 χιλιόμετρα βόρεια του αρχικού σεισμού.

Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD), τουλάχιστον 1.014 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα.

Το Open μετέδωσε ότι τον νεότερο απολογισμό επιβεβαίωσε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι 7.003 είναι οι τραυματίες.

Στη γειτονική Συρία, το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τουλάχιστον 592 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι σε Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα και Ταρτούς. Οι τραυματίες είναι 1.089.

Ο σεισμός θεωρείται ότι είναι ο ισχυρότερος που έπληξε την Τουρκία από το 1939, όταν ένας σεισμός του ίδιου μεγέθους σκότωσε 30.000 ανθρώπους.