Breaking News

Πέθανε ο Άκης Δαούτης (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών, ο Άκης Δαούτης. Ο γνωστός συνθέτης και μουσικός άφησε την τελευταία του πνοή χθες, το απόγευμα του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέστη ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του.

Ο Άκης Δαούτης ήταν συνθέτης και μουσικός, με έργο σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, που δραστηριοποιήθηκε από το 1986, τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή μουσικό χώρο.

Οι γνωστότερες συνθέσεις του στον κινηματογράφο ήταν για τις ταινίες «Από την άκρη της πόλης» και «Δεκαπενταύγουστος» (το τραγούδι ερμήνευσε η Γλυκερία).

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δαούτης, ο δημιουργός που μου χάρισε ένα από τα πιο ξεχωριστά τραγούδια της δισκογραφίας μου, τον "Δεκαπενταύγουστο"! Λυπάμαι πολύ για την απώλεια του!», έγραψε στο Facebook η Γλυκερία.


Επίσης, ο Φίλιππος Πλιάτσικας σημείωσε: «Μια ακόμη απώλεια. Μου φαίνεται απίστευτο αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες. Το ένα μετά το άλλο τα νέα μοιάζουν ψέματα. Σαν παραζάλη του πυρετού... Άκης Δαούτης. Βασικός συνεργάτης των Πυξ Λαξ στην ενορχήστρωση και παραγωγή στους δίσκους "Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί" και "Για τους πρίγκηπες της δυτικής όχθης". Το παρατσούκλι που του είχαμε βγάλει ήταν "ρεμάλι". Εντελώς αντιφατικό για έναν ευαίσθητο κι ευγενή ιππότη!».


Άκης Δαούτης

Όπως αναφέρει η wikipedia, ο Άκης (Σωτήριος) Δαούτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Οκτωβρίου 1960. Σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα κλασσικής κιθάρας, ερχόμενος έτσι από νωρίς σε επαφή με την κλασσική μουσική. Το 1979 αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών και το 1980 ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στην φυσικοχημεία στο Κολλέγιο Γούστερ του Οχάιο, στις ΗΠΑ. Παράλληλα ασχολήθηκε ακαδημαϊκά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα μαθηματικά και τη θεωρία της τζαζ, ενώ συνέχισε τα μαθήματα κλασσικής κιθάρας υπό τον Αντρέϊ Μεντζούκωφ. Το 1984 προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη φυσικοχημεία στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, μελετώντας παράλληλα σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής με τον Μαρκ Φίλιπς.

Το 1986 άρχισε να εργάζεται στο σύστημα της Πολυαγωγίας (UPIC) του Ιάννη Ξενάκη. Στη συνέχεια δημιούργησε έργα στο σύστημα της Πολυαγωγίας, ενώ συμμετείχε και οργάνωνε ενεργά δρώμενα που αφορούσαν το έργο του Ιάννη Ξενάκη.

Το πρώτο του προσωπικό έργο για μαγνητοταινία, Crystal Forest, που φτιάχτηκε στο σύστημα της Πολυαγωγίας του ΚΣΥΜΕ, είχε ως αρχική πηγή ήχους κρυστάλλων και παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 1986 στο Γαλλικό Ινστιτούτο παρουσία του Ι. Ξενάκη. Η επόμενη σύνθεση του, Solar Rain, βραβεύτηκε με διεθνή διάκριση στο 15ο Φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, στην Μπουρζ της Γαλλίας και το 1988 το έργο του Into the Light προκρίθηκε από την διεθνή επιτροπή για τις Παγκόσμιες Μουσικές Ημέρες 1988 του Χονγκ Κονγκ.

Ενώ δραστηριοποιούνταν στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, έγραφε μουσική και τραγούδια σε ύφος Φανκ, Ροκ και Ρέγκε. Παράλληλα, διακρίθηκε για τις ενορχηστρώσεις του για την ελληνική δισκογραφία, ενώ έγραφε και μουσική για θέατρο, διαφημίσεις, ντοκιμαντέρ και κινηματογράφο.

Ανήκε στην ιδρυτική ομάδα του ΕΣΣΗΜ, έχοντας διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του ΕΣΣΗΜ και του ΚΣΥΜΕ. Από το 2005 ως το 2011 δίδαξε στο τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Πρωτότυπη μουσική για κινηματογράφο

Μεγάλου μήκους

• «Στα όρια» (2006) του Σάββα Καρύδα
• «Η πόλη των θαυμάτων» (2005) του Δημήτρη Αθανίτη
• «Μαραθώνιος» (2004) του Αντώνη Κόκκινου
• «Visions of Europe» (2004) του Κωνσταντίνου Γιάνναρη
• «Room for all» (απόσπασμα από την ταινία μεγάλου μήκους "Visions of Europe" διαφόρων σκηνοθετών από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης)
• «Μάτια από νύχτα» (2003) του Περικλή Χούρσογλου
• «Δεκαπενταύγουστος» (2001) του Κωνσταντίνου Γιάνναρη
• «Από την άκρη της πόλης» (1998) του Κωνσταντίνου Γιάνναρη

Μικρού μήκους

• «Νταίζη» (2009), με την ομάδα οι Απλήρωτοι 
• «Εν λευκώ» (2004) του Θανάση Σαράντου
• «Τσατ» (2003) του Νίκου Φουσέκη
• «Ο χορός της αλογόμυγας» (2003) του Χάρη Βαφειάδη


Με πληροφορίες από: wikipedia