Breaking News

«Ο βιολιστής στη στέγη»: Πέθανε ο Chaim Topol (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Chaim Topol, ο Ισραηλινός ηθοποιός που ήταν γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως Tevye στο κινηματογραφικό μιούζικαλ του 1971, "Fiddler on the Roof" (Ο βιολιστής στη στέγη).

Σύμφωνα με το Deadline, ο Chaim Topol πέθανε στο Τελ Αβίβ, μετά από πολυετή μάχη με το Αλτσχάιμερ.

Ο ηθοποιός υποδύθηκε τον Tevye στον "Βιολιστή στη στέγη", αρχικά στις θεατρικές παραγωγές και στη συνέχεια στην ταινία. Αργότερα επέστρεψε ξανά με το ρόλο του στο θεατρικό σανίδι.

Γεννημένος στο Τελ Αβίβ στις 9 Σεπτεμβρίου 1935, ο Topol ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός. Μάλιστα, ολοκλήρωσε τη θητεία του στον στρατό συμμετέχοντας στον ψυχαγωγικό θίασο του στρατού, όπου γνώρισε τη σύζυγό του, Galia.

Στη συνέχεια εντάχθηκε σε μια θεατρική ομάδα και συμμετείχε σε πολλές παραγωγές, πριν από τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στο δράμα "I Like Mike" (1961).

Ωστόσο, ο ρόλος που τράβηξε την προσοχή του κοινού, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, ήταν στην ταινία Sallah Shabati (1964). Ο Topol έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο στην εμβληματική πλέον ταινία, που αναφέρεται στις κακουχίες μιας οικογένειας μεταναστών Μιζραχίμ (Μιζραχίτες Εβραίοι). 

Η ταινία έγινε μεγάλη επιτυχία σε τοπικό επίπεδο, ενώ κέρδισε Χρυσή Σφαίρα ως η Καλύτερη Ξένη Ταινία. Επίσης, αποτέλεσε την πρώτη υποψηφιότητα του Ισραήλ για Όσκαρ στη διεθνή κατηγορία ταινιών. Ο ίδιος κέρδισε Χρυσή Σφαίρα ως ο πιο πολλά υποσχόμενος πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός.

Στη συνέχεια ο Topol είχε έναν μικρό ρόλο στην αμερικανική παραγωγή "Cast a Giant Shadow" (1966).

Ο ηθοποιός υποδυόταν τον Tevye στην εβραϊκή εκδοχή του «Βιολιστή στη στέγη» στο Ισραήλ, όταν απέκτησε τον ίδιο ρόλο σε μια βρετανική θεατρική παραγωγή. 

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1967. Σύμφωνα με το Deadline, ο Topol αποκάλυψε αργότερα ότι ενσάρκωσε τον Tevye περισσότερες από 3.500 φορές σε θεατρικές παραστάσεις του «Βιολιστή στη στέγη».

Ο σκηνοθέτης Norman Jewison είδε μια από τις παραστάσεις και αποφάσισε ότι ο Topol ήταν κατάλληλος για την κινηματογραφική εκδοχή.

Τον επέλεξε για την κινηματογραφική εκδοχή του 1971, η οποία ήταν υποψήφια για οκτώ βραβεία Όσκαρ. Ο Topol κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου και προτάθηκε για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.


Ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε δεκάδες άλλες ταινίες στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός ρόλου στην ταινία του James Bond, "For Your Eyes Only" (1981).

Μεταξύ άλλων, υποδύθηκε τον επιστήμονα Γαλιλαίο στην ταινία "Galileo" (1975), ενώ συμμετείχε και στο "Flash Gordon" (1980).

Ο Chaim Topol άφησε πίσω του την 67χρονη σύζυγό του, Galia, τα τρία του παιδιά και πολλά εγγόνια.


Πληροφορίες από: Deadline - wikipedia