Breaking News

Πέθανε η Judy Heumann (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών η  Αμερικανίδα ακτιβίστρια Judy Heumann, η οποία βοήθησε στην εξασφάλιση νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Σύμφωνα με το Deadline, η Judith (Judy) Ellen Heumann πέθανε στην Ουάσιγκτον το Σάββατο 4 Μαρτίου. Η δυσάρεστη είδηση του θανάτου της επιβεβαιώθηκε από την Αμερικανική Ένωση Ατόμων με Αναπηρία (American Association of People with Disabilities).

Η Heumann έχασε την ικανότητά της να περπατά σε ηλικία 2 ετών μετά από πολιομυελίτιδα, αλλά πάλεψε για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε όλη της τη ζωή.

Άσκησε πιέσεις για νομοθεσία, που τελικά οδήγησαν στον ομοσπονδιακό νόμο για τους Αμερικανούς με Αναπηρίες, τον νόμο για την Εκπαίδευση για τα Άτομα με Αναπηρία και τον νόμο για την Αποκατάσταση. 

Υπηρέτησε ως βοηθός γραμματέα του Γραφείου Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης των ΗΠΑ μέχρι το 2001, ξεκινώντας το 1993 στην κυβέρνηση Κλίντον.

Η ιστορία της προσαρμόστηκε από την Apple Original Films, η οποία απέκτησε τα δικαιώματα ενός πακέτου, βασισμένου στα απομνημονεύματά της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, "Being Heumann". Την ταινία επρόκειτο να σκηνοθετήσει και να διασκευάσει η Sian Heder.

Η Heumann εμφανίστηκε επίσης στην ταινία ντοκιμαντέρ "Crip Camp" (2020), που ήταν υποψήφια για Όσκαρ. Η ταινία αναφέρεται σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση, στην οποία παρευρέθηκε η Heumann και βοήθησε να "πυροδοτήσει" το κίνημα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.