Breaking News

Πέθανε ο Keith Reid (videos+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Keith Reid, ο Άγγλος στιχουργός και τραγουδοποιός που έγραψε τους στίχους για τα περισσότερα από τα πρωτότυπα τραγούδια του συγκροτήματος "Procol Harum".

Σύμφωνα με το Deadline, η σύζυγός του επιβεβαίωσε ότι ο Keith Reid έφυγε από τη ζωή στις 23 Μαρτίου, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Reid έγραψε τους στίχους για τα περισσότερα από τα τραγούδια του βρετανικού ροκ συγκροτήματος "Procol Harum", μεταξύ των οποίων η μεγαλύτερη επιτυχία του, το "A Whiter Shade of Pale", όπως και τα "A Salty Dog", "Conquistador", "Shine on Brightly" και "Grand Hotel".

Γεννημένος στις 19 Οκτωβρίου 1946, στο Hertfordshire της Αγγλίας, ο Reid άρχισε να συνεργάζεται με τον πληκτρίστα των "Procol Harum", τον Gary Brooker, τη δεκαετία του 1960. Μία από τις πρώτες κοινές προσπάθειές τους, το "A Whiter Shade of Pale" (1967), έφτασε στο Νο 1 στη γενέτειρά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στην Αυστραλία, τον Καναδά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έφτασε επίσης στο Νο 5 στο Billboard Hοt 100 στις Η.Π.Α.

Αν και δεν ήταν μέλος των "Procol Harum", ο Reid ήταν απαραίτητος για τη μυσταγωγία του γκρουπ. Οι μερικές φορές "λοξοί" στίχοι του, έκαναν τους θαυμαστές να μαντεύουν τις ερμηνείες, τροφοδοτώντας συζητήσεις που κράτησαν το συγκρότημα στην πρώτη γραμμή του prog-rock της εποχής.

Ο Reid συνεργάστηκε με τους "Procol Harum" μέχρι το 2017.  Επιπλέον, τραγούδια του ηχογραφήθηκαν - μεταξύ άλλων - από τους Annie Lennox, Willie Nelson και Heart.

Ήταν επίσης ένας από τους τέσσερις τραγουδοποιούς στο "You're the Voice" (1986), μια παγκόσμια επιτυχία για τον Αυστραλό τραγουδιστή John Farnham.

Ο Reid κυκλοφόρησε, επίσης, ένα άλμπουμ με τίτλο "The Common Thread", χρησιμοποιώντας τους στίχους του που τραγούδησαν καλλιτέχνες όπως ο πρώην frontman των "Babys", John Waite και ο Southside Johnny Lyon.

Σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα των "Procol Harum" στο Facebook, αναφέρεται: «Λυπούμαστε για το θάνατο του Keith Reid. Ένας απαράμιλλος στιχουργός, o Keith, έγραψε τους στίχους σχεδόν για όλα τα τραγούδια των "Procol Harum", ενώ συνυπέγραψε την επιτυχία του John Farnham "You're The Voice". Οι στίχοι του ήταν μοναδικοί και βοήθησαν στη διαμόρφωση της μουσικής που δημιούργησε το συγκρότημα. Τα ευφάνταστα, σουρεαλιστικά και πολυεπίπεδα λόγια του ήταν χαρά για τους θαυμαστές των "Procol Harum" και η πολυπλοκότητά τους ήταν μια ισχυρή προσθήκη στον κατάλογο του συγκροτήματος. Οι σκέψεις μας είναι στην οικογένεια και τους φίλους του».


Να σημειωθεί ότι ο Reid ήταν και ο ιδρυτής μιας εταιρείας που ασχολούνταν με την προσωπική διαχείριση, τις εκδόσεις και την παραγωγή για καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του κιθαρίστα των "Procol Harum", Robin Trower.