Breaking News

Τέμπη: Αποκαλύψεις στο «Τούνελ» - «Οι σήραγγες του ΟΣΕ είναι παγίδες θανάτου» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» επικεντρώθηκε στις σοβαρές ελλείψεις στις σήραγγες του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Η εκπομπή αποκάλυψε εμπιστευτικό έγγραφο της Πυροσβεστικής για τις σοβαρές ελλείψεις στις σήραγγες του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Από την αυτοψία της, που κράτησε ενάμισι χρόνο, προέκυψε πως δεκαπέντε τούνελ από τα δεκαοκτώ που ελέγχθηκαν, είναι ακατάλληλα.

Όπως σημειώνεται στον ιστότοτοπο της εκπομπής, τα τρία τούνελ, των Αγίων Αναργύρων, Αττικής και Κακιάς Σκάλας, δεν πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες καθώς τα αρμόδια στελέχη του ΟΣΕ δεν προσήλθαν ποτέ παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις της Πυροσβεστικής.

Γενικά τα στελέχη του Οργανισμού, φέρεται να γνώριζαν την επιτακτική ανάγκη χαρτογράφησης και οργάνωσης σχεδίου επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά παρόλα αυτά, δεν συνεργάζονταν εύκολα, λόγω… φόρτου εργασίας.

Τι διαπιστώθηκε...

• Παντελής απουσία εξοπλισμού πυρόσβεσης και όπου υπάρχει, είναι πλημμελώς συντηρημένος και μη λειτουργικός
• Ακατάλληλος φωτισμός
• Τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργούν
• Απουσιάζουν θύρες διαφυγής πολιτών, αλλά και τρόπος πρόσβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων σε περίπτωση ανάγκης
• Δεν υπάρχουν λεκάνες απορροής σε περίπτωση ατυχήματος τρένου που μεταφέρει τοξικά ή επικίνδυνα χημικά
• Δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν τα συστήματα εξαερισμού


Σχετικά με τα τούνελ του σιδηροδρομικού δικτύου, υπάρχουν ασαφείς προδιαγραφές ασφαλείας και παντελής έλλειψη νομοθετικού πλαισίου.

Αντιθέτως στις σήραγγες των αυτοκινητοδρόμων ορίζονται και διευθετούνται με ακρίβεια ανάλογα ζητήματα. Για την άθλια και άκρως επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα τούνελ, είναι εδώ και μήνες ενήμεροι οι αρμόδιοι φορείς, ο ΟΣΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και το Υπουργείο Μεταφορών, που όπως φαίνεται δεν έχουν κάνει κάτι για να διορθωθεί η όλη κατάσταση...

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπομπή, ο Επαμεινώνδας Μπούρας, Μηχανολόγος - Δικαστικός Πραγματογνώμονας σιδηροδρομικών ατυχημάτων, με πολυετή προϋπηρεσία στο Υπουργείο Υποδομών, αναφέρθηκε στην ακαταλληλότητα των σιδηροδρομικών τούνελ της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τα, «παγίδες θανάτου». Τόνισε πως είναι αναγκαία η εισαγγελική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί το όλο πρόβλημα και να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα στις σήραγγες του ΟΣΕ.