Breaking News

«Vanishing Point»: Πέθανε ο Barry Newman (videos+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο Αμερικανός ηθοποιός Barry Newman, γνωστός για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που υποδύθηκε στην ταινία "Vanishing Point" και στη σειρά "Petrocelli".

Σύμφωνα με το Deadline, o Barry Newman έφυγε από τη ζωή τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου, με το θάνατό του να γίνεται γνωστός μόλις τις τελευταίες ώρες, μέσα από αναρτήσεις φίλων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με τη wikipedia, ο Barry Newman γεννήθηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης στις 7 Νοεμβρίου 1930 και αποφοίτησε από το διάσημο Boston Latin School το 1948. Ήταν παιδικός φίλος του ηθοποιού Leonard Nimoy.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Brandeis το 1952, με πτυχίο στην ανθρωπολογία, κατετάγη στον στρατό. Έχοντας μάθει σαξόφωνο στο λύκειο, συμμετείχε στη Μπάντα του Στρατού Ξηράς των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά τον στρατό πήγε στη Νέα Υόρκη για να λάβει το μεταπτυχιακό του στην ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, όταν ένας φίλος του, που σπούδαζε υποκριτική με τον θεατρικό σκηνοθέτη Lee Strasberg, τον κάλεσε να παρακολουθήσει μαθήματα. Η μοίρα του άλλαξε, καθώς έφυγε από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, μετά από μόλις πέντε εβδομάδες, για να σπουδάσει υποκριτική.

Ο Barry Newman συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις στο Broadway, ενώ έπαιξε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

Το 1970 πρωταγωνίστησε στην ταινία "The Lawyer", στην οποία βασίστηκε αργότερα η σειρά "Petrocelli".


Την επόμενη χρονιά, το 1971, πρωταγωνίστησε ως Kowalski στην ταινία "Vanishing Point" (Σαν Φρανσίσκο: Ώρα μηδέν). Στην ταινία, ανατέθηκε στον εθισμένο στα ναρκωτικά χαρακτήρα του να παραδώσει ένα αυτοκίνητο από το Κολοράντο στην Καλιφόρνια. Η προϋπόθεση ήταν ότι αν το παρέδιδε σε 15 ώρες, η αγορά των ναρκωτικών θα ήταν... δωρεάν. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Richard C. Sarafian και έγινε καλτ. Μάλιστα, ο  Steven Spielberg την αποκάλεσε μια από τις αγαπημένες του ταινίες.


Την περίοδο 1974-1976 πρωταγωνίστησε σε 44 επεισόδια στη σειρά "Petrocelli", στην οποία υποδύθηκε τον ομώνυμο ρόλο (Anthony J. Petrocelli).


Μεταξύ άλλων, ο Barry Newman έπαιξε στις ταινίες "Daylight" (1996) με πρωταγωνιστή τον Sylvester Stallone, "The Limey" (1999) του Steven Soderbergh, "40 Days and 40 Nights" (2002), "Grilled" (2006), "What the Bleep!?: Down the Rabbit Hole" (2006) κ.α.

Το 2009 διαγνώστηκε με καρκίνο στις φωνητικές χορδές και αποχώρησε από την υποκριτική, ωστόσο επέστρεψε αργότερα, συμμετέχοντας το 2015 στην ταινία "Raise Your Kids on Seltzer". Η τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 2022 στην ανεξάρτητη ταινία "Finding Hannah".

Εκτός από το "Petrocelli", ο Newman εμφανίστηκε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, κυρίως σε guest ρόλους. Οι τελευταίες του εμφανίσεις στην τηλεόραση ήταν στις σειρές "The Cleaner" (1 επεισόδιο, 2009) και "Ghost Whisperer" (1 επεισόδιο, 2009).


Πληροφορίες από: Deadline - Wikipedia - IMDb