Breaking News

Πέθανε ο Mohamed Al-Fayed (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο δισεκατομμυριούχος Mohamed Al-Fayed, του οποίου η παγκόσμια επιχειρηματική καριέρα άγγιξε τις ζωές στο Χόλιγουντ, το Παρίσι, το Λονδίνο και την πατρίδα του την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το Deadline, o Mohamed Al-Fayed έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη 30 Αυγούστου.

Μεταξύ των σημαντικών επιχειρηματικών του επιτυχιών, η ιδιοκτησία του θρυλικού βρετανικού πολυκαταστήματος Harrods, του ξενοδοχείου Ritz στο Παρίσι και η ποδοσφαιρική ομάδα Fulham FC στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο θάνατός του ήρθε 26 χρόνια μετά το αυτοκινητιστικό δυστύχημα της 31ης Αυγούστου 1997 στο Παρίσι, όπου έχασαν τη ζωή τους ο γιος του Dodi και η πριγκίπισσα Diana.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Al-Fayed ισχυρίστηκε ότι το ατύχημα ήταν μια δολοφονία με εντολή της βασιλικής οικογένειας και της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, που ενήργησε επειδή το ζευγάρι επρόκειτο να παντρευτεί. Το δυστύχημα, ωστόσο, διερευνήθηκε εκτενώς χωρίς κανένα στοιχείο για τους ισχυρισμούς του Al-Fayed.

Ο Mohammad Al-Fayed είχε δημιουργήσει μία στενή σχέση με την αείμνηστη πριγκίπισσα της Ουαλίας, καθώς συμμετείχαν στις ίδιες φιλανθρωπικές οργανώσεις,

Η ανακοίνωση της Fulham FC για τον θάνατό του αναφέρει: «Όλοι στην ομάδα λυπήθηκαν απίστευτα όταν πληροφορήθηκαν τον θάνατο του πρώην Ιδιοκτήτη και Προέδρου μας, Mohammad Al-Fayed. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Mohammad για ό,τι έκανε για τον σύλλογό μας και οι σκέψεις μας τώρα είναι με την οικογένεια και τους φίλους του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ο Αιγύπτιος μεγιστάνας πούλησε την ποδοσφαιρική ομάδα το 2013, λίγο μετά την πώληση του Harrods το 2010. Αγόρασε το σχεδόν χρεοκοπημένο The Ritz Hotel στο Παρίσι για 30 εκατομμύρια δολάρια, επενδύοντας 250 εκατομμύρια δολάρια σε ανακαινίσεις του ακινήτου.

Ο Mohammad Al-Fayed γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1929 στο Roshdy, μια γειτονιά στην Αλεξάνδρεια του Βασιλείου της Αιγύπτου, όπως ονομαζόταν πριν από την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 1952. Πρόσθεσε το πρόθεμα «Al» στο επώνυμό του τη δεκαετία του 1970.

Πριν αγοράσει το Harrods, ήταν ιδιοκτήτης μιας ναυτιλιακής εταιρείας στην Αίγυπτο, ανοίγοντας τελικά ένα γραφείο στο Λονδίνο.

Ενώ ο Mohammad Al-Fayed συμμετείχε στις διεθνείς του επιχειρήσεις, ο γιος του Dodi «εξερευνούσε» το Χόλιγουντ.

Το 1979, ο Al-Fayed ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής ταινιών, την Allied Stars Ltd., διορίζοντας τον γιο του, Dodi, ως διευθύνοντα σύμβουλο.

Το εγχείρημα του γιου του είχε ως αποτέλεσμα επτά βραβεία Όσκαρ το 1982 για το "Chariots of Fire", ανάμεσά τους και το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας. Οι υπόλοιπες παραγωγές της εταιρείας δεν τα πήγαν και τόσο καλά στις εισπράξεις.

Ο Mohammad Al-Fayed παντρεύτηκε δύο φορές, πρώτα με τη συγγραφέα Samira Khashoggi από τη Σαουδική Αραβία, από το 1953 έως το 1956, με την οποία απέκτησε τον Dodi.

Το 1985, παντρεύτηκε τη Φινλανδή σοσιαλίστρια και πρώην μοντέλο Heini Wathén, με την οποία απέκτησε άλλα τέσσερα παιδιά: τη Jasmine, τον Karim, την Camilla και τον Omar.