Breaking News

Joseph Lelyveld: Πέθανε ο πρώην εκτελεστικός συντάκτης των New York Times και νικητής του βραβείου Pulitzer (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Joseph Lelyveld, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Pulitzer το 1986 για το βιβλίο του «Move Your Shadow: South Africa, Black and White», ενώ ήταν πρώην εκτελεστικός συντάκτης και ξένος ανταποκριτής των New York Times.

Σύμφωνα με το Deadline, ο Joseph Lelyveld άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή (5/1), στο σπίτι του στο Μανχάταν.

Η Janny Scott - η επί 19 χρόνια σύντροφός του και πρώην δημοσιογράφος των Times - είπε ότι ο Lelyveld υπέκυψε στις επιπλοκές της νόσου του Πάρκινσον.

Κατά τη μακρόχρονη καριέρα του, ο Lelyveld έκανε ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον, το Κονγκό, την Ινδία, το Χονγκ Κονγκ, το Γιοχάνεσμπουργκ και το Λονδίνο.

Υπηρέτησε ως εκτελεστικός συντάκτης των Times από το 1994 έως το 2001, που αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο ισχυρό πόστο στην αμερικανική δημοσιογραφία. Επέβλεπε μια εφημερίδα που μεταβαλλόταν στην ψηφιακή εποχή, εγκαινιάζοντας τον ιστότοπο των New York Times και την έναρξη της 24ωρης κάλυψης ειδήσεων.

Ο Lelyveld αποσύρθηκε μια εβδομάδα πριν από τις τρoμoκρατικές επιθέσεις της 11ηs Σεπτεμβρίoυ 2001. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2003 είχε επιστρέψει για λίγο καιρό στην πρώτη θέση, μετά από αποκαλύψεις για δημοσιογραφική απάτη και λογοκλοπή από έναν δημοσιογράφο, τον Jayson Blair.

Σε δήλωσή του, ο Arthur Sulzberger - πρώην εκδότης και πλέον επίτιμος πρόεδρος της «The New York Times Company» - σημείωσε: 

«Όλοι γνωρίζουν τον Joe ως γίγαντα στη δημοσιογραφία, αλλά πρώτα και κύρια ήταν ένας στοχαστικός, συμπονετικός άνθρωπος που νοιαζόταν βαθιά για τους συναδέλφους του. Δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος εκτελεστικός συντάκτης που καθοδήγησε τους Times στις νέες προκλήσεις με την έλευση του Διαδικτύου, αλλά επέστρεψε επίσης για να βοηθήσει και να "θεραπεύσει" το newsroom, όταν έφτασε σε πολύ χαμηλό σημείο. Θα τον θυμούνται πολλοί για τους δημοσιογραφικούς θριάμβους και την ανθρωπιά του. Θα τον θυμάμαι πάντα ως αγαπημένο μου φίλο».


Εκτός από τη σύντροφό του Janny Scott, ο Joseph Lelyveld άφησε πίσω του την εγγονή του και  τις δύο κόρες του, Amy και Nita, που απέκτησε από τον γάμο του με την Carolyn Fox, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1959 μέχρι τον θάνατό της το 2004.