Breaking News

Δένδιας: «Έχει δρομολογηθεί η δημιουργία αντιαεροπορικού και αντι-drone θόλου αλά Ισραήλ - Η χώρα πρέπει να κλείσει» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Συνέντευξη στην εκπομπή «Σήμερα» του «ΣΚΑΪ» παραχώρησε την Τετάρτη (17/4) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο τη δρομολόγηση δημιουργίας αντι-drone θόλου στα πρότυπα του Ισραήλ...


ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση σε αυτό που συνέβη στην για πρώτη φορά επίθεση του Ιράν, απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ήταν η αεράμυνα. Το πώς αναχαιτίστηκε αυτή η επίθεση. Ο «ατσάλινος θόλος», η ενεργοποίηση των συμμάχων. Μας δίνει ένα δίδαγμα εμάς; Μας δίνει αφορμή να ανοίξουμε μία συζήτηση. Το έχετε κάνει σε πρωθύστερο χρόνο, σε μία επίσκεψη στη Ξάνθη, βάζοντας τον προβληματισμό αν η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει έναν αντίστοιχο θόλο.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μου επιτρέπετε να σας πω, χωρίς να μπω στη διαδικασία του να ευλογούμε αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί, ότι μέσα στο σχεδιασμό μας και μέσα στο μακροχρόνιο πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται, υπάρχει η δημιουργία - και αυτό είχα πει τότε στη Θράκη - ενός αντιαεροπορικού και anti-drone θόλου. Η χώρα πρέπει να κλείσει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με τέτοιο τρόπο; Α λα Ισραήλ;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ας το πούμε α λα Ισραήλ.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και δρομολογείται αυτό;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχει ήδη δρομολογηθεί. Δεν δρομολογείται. Ήταν φανερό, δεν χρειαζόταν αυτό από τις εξελίξεις, παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, στο Νότιο Καύκασο, το τι συνέβαινε στην Λωρίδα της Γάζας, ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορικό θόλο. Δηλαδή ένα συνολικό σύστημα κάλυψης και επίσης έναν anti - drone θόλο. Φανταστείτε το σαν μία εκκλησία, με δύο επάλληλους θόλους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή με τους τρούλους.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που διαφημίζουν οι γείτονες είναι κάθε μήνα ένα καινούριο drone επιθετικό, με πυραύλους. Το λέει ο κ. Ερντογάν, το λένε με το όνομα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το είπε και χθες, μόλις χθες το είπε.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε έχουμε εμείς drone καμικάζι κι όταν φτιάχνουν χάρτες μόνο εμάς βάζουν μέσα.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής, η Τουρκία με πολύ σοβαρό τρόπο είδε την ευκαιρία της παραγωγής αυτών των αυτόνομων οχημάτων, των drones κι έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά. Υπάρχουν πάρα πολλές μικρές ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, αλλά το συνολικό σύστημα καινοτομίας και το σύστημά μας δεν είδε ότι αυτό πρέπει να το απορροφήσει μέσα στις ένοπλες δυνάμεις και να παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς. Πρέπει να καλύψουμε αυτόν τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως αυτό που είδαμε έγκαιρα είναι την ανάγκη δημιουργίας των θόλων και σε αυτό έχουμε κάνει αρκετά βήματα. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί, γιατί θέλω να σας είμαι ειλικρινής, αυτό δε γίνεται μέσα σε μια μέρα.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αλλά έχουμε ξεκινήσει λέτε.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα, έχουμε ξεκινήσει.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν μπορούσα να δείξω τις δαπάνες, θα βλέπατε μια πολύ σημαντική προβλεφθείσα δαπάνη, ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή αυτό τι ορίζοντα έχει κύριε Υπουργέ, μπορούμε να το πούμε;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Όλα αυτά εντάσσονται σε μια Ατζέντα που την ονομάζουμε «2030», δεν είναι ακριβώς ημερολογιακά 31/12/2030, αλλά λέμε ότι τότε η χώρα θα έχει περάσει σε μια διαφορετική εποχή.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να βάλουμε μία ακόμη παράμετρο. Είδαμε και κάτι ακόμη, είδαμε την άμεση ενεργοποίηση των συμμαχικών δυνάμεων. Είδαμε δηλαδή γαλλικά Rafale, βρετανικά Typhoon, να αναχαιτίζουν την επίθεση. Οι στρατιωτικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει τόσο με τη Γαλλία όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπουν μία τέτοια στήριξη;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Με τη Γαλλία και με τα Εμιράτα ναι, με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχει άρθρο που να προβλέπει βοήθεια κατά συμμάχου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυτό το ξέρουμε, είναι πάντα ένα πρόβλημα. Αλλά θέλω επίσης να σας πω το εξής, ανεξάρτητα από το τι βοήθεια μπορεί και θα πάρει η Ελλάδα, η Ελλάδα πρέπει να μπορεί και μόνη της. Η χώρα πρέπει να μπορεί να θωρακίσει τον εαυτό της και μόνη της. Στα αντιαεροπορικά, αυτό είναι εφικτό. Η Ελλάδα δεν είναι μια επιθετική δύναμη, δε διεκδικεί κάτι από οποιονδήποτε, αυτό που σχεδιάζει είναι να προασπίσει την επικράτεια. Αυτό είναι απολύτως εφικτό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή τη στιγμή δηλαδή όπως είμαστε, στη θέση που είναι η Ελλάδα σήμερα, είναι εφικτό αυτό που λέτε ή χρειαζόμαστε χρόνο;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ελλάδα πάντοτε μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό της. Επειδή όμως οι πραγματικότητες αλλάζουν, οι προκλήσεις αλλάζουν, είδατε τον Πρόεδρο Ερντογάν…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βέβαια.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει κι εμείς να εξελιχθούμε ανάλογα και να φτάσουμε σε ένα σημείο να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε πρόκληση παράξει οποιοσδήποτε διεκδικητής εθνικού χώρου. Ευτυχώς, αυτό έχει προβλεφθεί. Δεν είναι κάτι που το κάνουμε τώρα επειδή το ακούσαμε ή το είδαμε και τρέχουμε ξαφνικά σήμερα το πρωί να έρθω να σας πω «δεν το είχαμε σκεφτεί αλλά θα το φτιάξουμε». Είναι κάτι που το είχαμε δρομολογήσει πριν συμβούν αυτά και τρέχει.