Breaking News

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος - Μητσοτάκης: «Η επαγρύπνηση είναι η άμυνά μας και η μνήμη η ελπίδα μας» (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ανάρτηση στα social media έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις αρχές Νοέμβριου του 2005.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης του ναζιστικού καθεστώτος στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου, στην Πολωνία.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«H Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος γίνεται και φέτος αφορμή σκέψης, αλλά και εντολή εγρήγορσης. Πολύ περισσότερο όταν στην εποχή μας ισχυρές φωνές επιχειρούν να αλλοιώσουν την αλήθεια και να αναζωπυρώσουν το μίσος στο όνομα των πρόσκαιρων συμφερόντων τους. Όμως η ιστορική γνώση, οι δημοκρατικές κατακτήσεις και οι αξίες του πολιτισμού μας είναι τα δικά μας όπλα.

Οκτώ δεκαετίες από την απελευθέρωση του μαρτυρικού στρατοπέδου του Άουσβιτς, υποκλινόμαστε στο θάρρος όσων επέζησαν και όσων αντιστάθηκαν. Τιμούμε τα εκατομμύρια των θυμάτων, μεταξύ αυτών και 67.000 Ελλήνων Εβραίων, που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Όπως και τους χιλιάδες που βασανίστηκαν ή εκτοπίστηκαν. Και ανταποκρινόμαστε σε ένα κάλεσμα υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας εναντίον του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και των διακρίσεων.

Πρόκειται για απειλές που ξαναζωντανεύουν μέσα από λαϊκιστικά ιδεολογήματα και διχαστικές ρητορικές που επενδύουν στην άγνοια ή και στην κόπωση από τις όποιες αδυναμίες της πολιτικής ζωής. Η απάντηση, ωστόσο, στα προβλήματα δεν μπορεί να είναι η εχθροπάθεια και η καταστροφή. Αλλά η Δημοκρατία, το Δίκαιο και η Αλληλεγγύη. Η επαγρύπνηση, λοιπόν, είναι η άμυνά μας. Και η μνήμη είναι η ελπίδα μας».