Η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στην Αλάσκα - «Δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι να υπάρξει συμφωνία» (videos)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το βράδυ της Παρασκευής 15/8 (ώρα Ελλάδος), όλα τα βλέμματα στον πλανήτη ήταν στραμμένα στην Αλάσκα, όπου πραγματοποιήθηκε η ιστορική συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρώσο Πρόεδρο πραγματοποιήθηκε με στόχο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Τραμπ και ο Πούτιν άφησαν να εννοηθεί ότι σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια των ιδιωτικών συνομιλιών τους, χωρίς ωστόσο να οριστικοποιηθεί ακόμα μια σταθερή συμφωνία.
Τα βασικά σημεία των δηλώσεών τους (σύμφωνα με το BBC):
Πούτιν
- Ο Πούτιν δήλωσε ότι «ενδιαφέρεται ειλικρινά» να τερματιστεί η σύγκρουση, την οποία χαρακτήρισε «τραγωδία». Ωστόσο, είπε ότι η Ρωσία πρέπει να εξαλείψει τις «πρωταρχικές αιτίες» της σύγκρουσης, προειδοποιώντας την Ουκρανία και την Ευρώπη ότι δεν πρέπει να «σαμποτάρουν» τις συνομιλίες.
- Ο Ρώσος Πρόεδρος περιέγραψε τη συνάντηση ως «σημείο εκκίνησης για την επίλυση της σύγκρουσης με την Ουκρανία».
- Ο Πούτιν χαρακτήρισε τη σχέση του με τον Τραμπ ως «επαγγελματική» και συμφώνησε με τον επανειλημμένο ισχυρισμό του Αμερικανού Προέδρου ότι ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει αν είχε παραμείνει στο αξίωμά του μετά τις εκλογές του 2020.
Τραμπ
- Από την πλευρά του ο Τραμπ είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία διαφωνίας. «Δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι να υπάρξει συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «δεν φτάσαμε εκεί, παρά την πρόοδο».
- Ακόμη τόνισε ότι «συμφωνήθηκαν πολλά σημεία», αλλά «μερικά» παραμένουν, προσθέτοντας ότι «ένα είναι το πιο σημαντικό», χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφέρεται.
- Επίσης, ο Τραμπ είπε ότι θα καλέσει σύντομα τον Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους ηγέτες, προσθέτοντας ότι «τελικά εξαρτάται από αυτούς».
Η επόμενη συνάντησή τους
Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέληξε λέγοντας ότι «πιθανότατα» θα ξαναδεί σύντομα τον Ρώσο ηγέτη. Ο Πούτιν απάντησε: «Την επόμενη φορά στη Μόσχα».
