Breaking News

Παύλος Τσίμας: «Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι γιατί κάτι έχει... σπάσει» (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Έλενα Παπαβασιλείου φιλοξένησε το βράδυ της Δευτέρας (27/4) στο «EQ» τον Παύλο Τσίμα. Ο έμπειρος δημοσιογράφος μίλησε στην εκπομπή του 
Action 24 για το πρόβλημα δυσπιστίας απέναντι στην εξουσία.

Έλενα Παπαβασιλείου: «Περνάμε μία εποχή σαν κοινωνία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου υπάρχει τεράστια δυσπιστία στους θεσμούς και συχνά και στα ΜΜΕ. Εσείς πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό; Πώς δημιουργήθηκε και ποιο είναι το αντίδοτο σ' αυτό;».

Παύλος Τσίμας: «Είμαι μία ερώτηση στην οποία δεν έχω απάντηση. Τη δυσπιστία τη νιώθουμε όλοι. Μπορεί να βρει κανείς εξηγήσεις μεγάλες ή μικρότερες, δηλαδή υπάρχουν γενικότερα προβλήματα και όχι μόνο στην Ελλάδα. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε το αρνητικό ρεκόρ. Πουθενά η εμπιστοσύνη δεν είναι χαμηλότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Αν οι έρευνες λένε αλήθεια, εμπιστευόμαστε ελάχιστα όχι απλώς την κυβέρνηση, τη Βουλή, τους υπουργούς, τους πολιτικούς, τα κόμματα, τους δημοσιογράφους, εμπιστευόμαστε λίγο και τους γείτονές μας, τους συνανθρώπους μας. Η εμπιστοσύνη από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ελλάδα κάποτε ήταν πάρα πολύ ψηλή, τώρα φοβόμαστε.

Ο φόβος είναι μία εξήγηση της δυσπιστίας. Αν δεν φοβάσαι, εμπιστεύεσαι περισσότερο. Αν φοβάσαι, είσαι δύσπιστος. Ο φόβος μας κάνει δύσπιστους. Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι, οι κοινωνίες μας είναι φοβισμένες, όχι αδικαιολόγητα, γιατί κάτι έχει "σπάσει"... Στη σημερινή νέα γενιά, τα παιδιά ξεκινάνε με τη βεβαιότητα ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, είναι φυσικό οι άνθρωποι να είναι φοβισμένοι.

Στο δίλημμα "ασφαλής ή ελεύθερος", νομίζω ότι η ανθρώπινη φύση μας σπρώχνει προς την ελευθερία. Ωστόσο όταν φοβάσαι, είσαι διατεθειμένος να παραχωρήσεις ελευθερία για να νιώσεις πιο ασφαλής. Σε κάποιες χώρες κερδίζουν τις εκλογές γιατί δημιουργούν την ψευδαίσθηση της προστασίας».


Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη.