Breaking News

Οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit - Αναλυτικά τα αποτελέσματα - Τι γράφει ο Βρετανικός Τύπος (videos+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Μια ιστορική απόφαση πάρθηκε από τους πολίτες της Βρετανίας στο κρίσιμο δημοψήφισμα για την αποχώρηση ή όχι της χώρας από την ΕΕ.

Το 51,9% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, έναντι 48,1% υπέρ της παραμονής (ο πίνακας που ακολουθεί είναι από το Sky News).


To BBC ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της κάλπης για Αγγλία, Β.Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία. Όπως βλέπετε στον παρακάτω πίνακα, το Brexit επικράτησε σε Αγγλία και Ουαλία σε αντίθεση με τη Β.Ιρλανδία και τη Σκωτία - 55,8% και 62% αντίστοιχα - που επιθυμούν την παραμονή στην ΕΕ. Πολλά είναι τα σενάρια για την επόμενη μέρα με τα πιο ακραία να κάνουν λόγο ακόμη και για διάσπαση της Μεγάλης Βρετανίας.


Η λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 1985, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το BBC, ο καγκελάριος των Εργατικών John McDonnell είπε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει για να στηρίξει τη λίρα, η οποία έχασε 3% μέσα σε λίγα λεπτά.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Euronews.


Ο ηγέτης του UKIP Nigel Farage - ο οποίος έχει αγωνιστεί τα τελευταία 20 χρόνια για την αποχώρηση της  Βρετανίας από την ΕΕ - δήλωσε ότι "αυτή είναι μια νίκη για τους απλούς ανθρώπους, για τους αξιοπρεπείς ανθρώπους" και πρόσθεσε πως "η Πέμπτη 23 Ιουνίου θα μείνει στην ιστορία ως Ημέρα της Ανεξαρτησίας μας".

Ήδη κυκλοφόρησαν και τα πρώτα πρωτοσέλιδα στη Βρετανία. Η Sun, μάλιστα, που έκανε αγώνα για την έξοδο από την ΕΕ, έχει στον τίτλο της το λογοπαίγνιο "See EU (you) Later!". 


"Είμαστε εκτός" έχει ως τίτλο η Mirror.


"Ημέρα Ανεξαρτησίας" έχει στον τίτλο της η ηλεκτρονική Daily Mail, χρησιμοποιώντας τη φράση του Nigel Farage.


"Είναι μια ιστορική στιγμή αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να αντιδράσουμε με υστερία και με πανικό. Εμείς είμαστε καλά προετοιμασμένοι ακόμη και γι'αυτό το σενάριο. Η ΕΕ είναι ένα οικοδόμημα που βασίζεται σε σταθερά θεμέλια" δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά το αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Δείτε το βίντεο.