Breaking News

Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, σε ηλικία 93 ετών (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Shimon Peres, σε νοσοκομείο κοντά στο Τελ Αβίβ, τις πολύ πρωινές ώρες της Τετάρτης, έχοντας δίπλα του τα μέλη της οικογένειάς του.

Όπως μετέδωσε το BBC, στις 13 Σεπτεμβρίου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Sheba. Η κατάστασή του είχε βελτιωθεί όμως ξαφνικά την Τρίτη επιδεινώθηκε.

Γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1923 στο χωριό Βολοζύν της τότε ανατολικής Πολωνίας (σήμερα ονομάζεται Βίσνιεβα) με το όνομα Szymon Perski. Αργότερα πήρε το εβραϊκό ψευδώνυμο Peres (Αετός). Ήταν πρώτος εξάδελφος της γνωστής ηθοποιού Λορίν Μπακόλ και ο τελευταίος Ισραηλινός ηγέτης που γεννήθηκε στη Διασπορά.

Ο Peres υπηρέτησε δύο φορές τη χώρα του ως πρωθυπουργός (1984-1986 και το Νοέμβριο του 1995, μετά τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν) και μία φορά ως πρόεδρος (2007-2014).

Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1994 για το ρόλο που έπαιξε ένα χρόνο νωρίτερα στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστίνιους. Κάποτε δήλωσε ότι «οι Παλαιστίνιοι είναι οι πιο κοντινοί γείτονες του Ισραήλ και θα μπορούσαν να γίνουν οι πιο στενοί φίλοι του».


Πληροφορίες από: BBC - wikipedia