Breaking News

Νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν νέο κύκλο κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα μετά την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή.

Τα μέτρα περιορίζουν τις εισαγωγές πετρελαίου και απαγορεύουν τις εξαγωγές υφαντουργικών προϊόντων με σκοπό την οικονομική εξασθένηση των οπλικών προγραμμάτων της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ πρότειναν αρχικά αυστηρότερες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου, ωστόσο η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν στα μειωμένα μέτρα.

Οι κυρώσεις, οι οποίες ψηφίστηκαν ομόφωνα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, αντιμετωπίστηκαν με θυμό από τη Βόρεια Κορέα.

Μια δήλωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KNCA αποκάλεσε τις ΗΠΑ "ένα αιμοδιψή θηρίο με εμμονή για το άγριο όνειρο της αναστροφής του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ". Προειδοποίησε επίσης ότι εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν τελικά σε αυστηρότερες κυρώσεις, η Βόρεια Κορέα "θα φροντίσει οι ΗΠΑ να πληρώσουν τις οφειλόμενες τιμές".

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Nikki Haley, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την ψηφοφορία: "Δεν θα ήταν ευχαρίστηση να ενισχύσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις σήμερα. Δεν ψάχνουμε για πόλεμο. Το βορειοκορεατικό καθεστώς δεν έχει ακόμη περάσει στο σημείο... μη επιστροφής. Αν συμφωνήσει να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, μπορεί να αποκαταστήσει το μέλλον του".

Το ψήφισμα της Δευτέρας ήταν το ένατο που εγκρίθηκε ομόφωνα από τον ΟΗΕ από το 2006, με κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: BBC.com