Breaking News

Τσίπρας: «Η ΓΓΠΠ αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ανακοίνωσε το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία, μετά την τραγωδία με τους 93 νεκρούς από τις πυρκαγιές...

Επιγραμματικά σημεία της ομιλίας του, όπως αναρτήθηκαν με μηνύματα στο προφίλ του πρωθυπουργού στο Twitter:

• Το σημαντικό δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας. Να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή.

• Μετά τη συνάντηση με τους δυο κορυφαίους Έλληνες ακαδημαϊκούς, κ.κ. Ζερεφό & Λέκκα, όπου τους ζήτησα να κάνουν την αποτίμηση της κλιματικής αλλαγής, ζήτησα από τον διακεκριμένο καθηγητή κ. Γκολντάμερ, τη συγκρότηση επιτροπής υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών.

• Η επιτροπή θα έχει στόχο να διερευνήσει άμεσα τις υποκείμενες αιτίες της πρόσφατης τραγωδίας. Αντικειμενικά και αδιάβλητα. Κυρίως, θα εκπονήσει έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

• Ο ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των εκτάκτων αναγκών ενοποιεί, στο πλαίσιο της λειτουργίας του, τους επιστημονικούς, επιχειρησιακούς και διοικητικούς πόρους και έχει την απόλυτη ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, σε όλες τις διαφορετικές φάσεις.

Η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

• Προχωράμε στην κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, έναν οδηγό για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών. Ενδυναμώνουμε τον θεσμό του Διοικητή Συμβάντος ώστε να έχει τη θεσμική κάλυψη και όλες τις διοικητικές δυνατότητες για να συντονίζει αποτελεσματικά.

• Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε όλες εκείνες τις μεγάλες τομές για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, να αναβαθμίσουμε τις διοικητικές λειτουργίες, να εκσυγχρονίσουμε τις κρατικές δομές, να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος, που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη.

Δείτε στο βίντεο την ομιλία του.