Breaking News

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σαν σήμερα, στις 13 Απριλίου του 1984, φεύγει από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στο Διακοφτό Αχαΐας στις 12 Ιουλίου 1912 και σπούδασε στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή την έκανε στον ρόλο του ιππότη στον Βασιλιά Ληρ. Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε μέχρι το 1941.

Συνολικά για 46 χρόνια, ερμήνευσε και έπαιξε στους μεγαλύτερους θιάσους της εποχής του, ενώ εμφανίστηκε σε 136 ταινίες. Πρώτη του ταινία ήταν το 1947, τα «Παιδιά της Αθήνας». Έμεινε ενεργός στα καλλιτεχνικά δρώμενα μέχρι το τέλος της ζωής του. Στην τηλεόραση ο ρόλος του κυρ-Γιώργη στο «Λούνα-Παρκ» τον καθιέρωσε στη λαϊκή συνείδηση.

Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μόνος και πέθανε στις 13 Απριλίου 1984. Βρέθηκε στο σπίτι του, λίγες μέρες αργότερα.


Η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», όταν προβαλλόταν στην τότε ΝΕΤ, και ο Χρίστος Βασιλόπουλος μας ταξίδεψαν στο Διακοφτό Αχαΐας, από όπου ο κωμικός ηθοποιός ξεκίνησε και παρά τις αντιξοότητες ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και κατάκτησε τον κόσμο του θεάματος.

Η εκπομπή παρουσίασε τα πρώτα του βήματα, όταν ανέβαζε θεατρικές παραστάσεις με αυτοσχέδια σκηνικά και πρωταγωνιστές τους συνομηλίκους συγχωριανούς τους. Οι γονείς του ήταν αντίθετοι στην προοπτική να γίνει θεατρίνος, αλλά η θέληση του ήταν τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορούσε να του σταθεί εμπόδιο. Ούτε και η αρχική απόρριψη του από την επιτροπή του Εθνικού Θεάτρου.

Η «Μηχανή του Χρόνου» φώτισε τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, όταν ο Παπαγιανόπουλος με το βαθμό του λοχία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του ελληνοϊταλικού πολέμου, αλλά και αργότερα στον αιματηρό εμφύλιο, όπου έζησε όλη τη φρίκη της αδελφοκτόνας αναμέτρησης.


Στα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο καταγράφηκε ως ο "κακός", ενώ η μετάβαση του αργότερα σε ρόλους κωμικούς απογείωσε την καριέρα του. Έγινε ο κινηματογραφικός πατέρας της Τζένης και της Αλίκης, ο γκρινιάρης διευθυντής και ο άτολμος σύζυγος.

Ο Νιόνιος άλλαξε όνομα, και έγινε κυρ Γιώργης, όταν ο Δαλιανίδης αποφάσισε να επενδύσει στο μοναδικό του ταλέντο για να κάνει το θρυλικό σήριαλ Λούνα Παρκ. Το κοινό υποδέχτηκε τον πιο γλυκό γκρινιάρη της μικρής οθόνης, ενώ ο ίδιος προτιμούσε τη μοναξιά στην προσωπική του ζωή. Δεν παντρεύτηκε ποτέ παρά τις αναρίθμητες κατακτήσεις.

Στην εκπομπή μίλησαν οι δημοσιογράφοι: Σταμάτης Φιλιππούλης και Κάρολος Μωραΐτης, οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Μέλπω Ζαρόκωστα, Άννα Φόνσου, ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος και ο ανιψιός του και ηθοποιός Τάκης Βλαστός, ενώ παρουσιάστηκε και πλούσιο αρχειακό υλικό από παλαιές συνεντεύξεις του Διονύση Παπαγιαννόπουλου.



Φιλμογραφία

1947 Παιδιά της Αθήνας
1951 Ματωμένα Χριστούγεννα
1954 το σταυροδρόμι του πεπρωμένου
1954 Το ποντικάκι .... Κώστας
1954 Ο άνεμος του μίσους
1955 Τζο ο τρομερός (χιμπατζής)
1955 Στέλλα...Μήτσος
1955 Για δυο ρόγες σταφύλι (Dva zrna grozdja)
1957 Τρία παιδιά βολιώτικα
1957 Της τύχης τα γραμμένα Χάρης
1957 Όπου φτώχεια και φιλότιμο
1958 Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα
1958 Χαρούμενοι αλήτες
1958 Μια ζωή την έχουμε .... Ντάογλου
1958 Οιδίπους Τύραννος
1959 Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο .... Μακριδάκης
1959 Στουρνάρα 288 ....Άγησίλαος Παπαφρονιμόπουλος
1959 Η Λίζα το 'σκασε Αντώνης Παπαδέας
1959 Ο Γιάννος και η Παγώνα Κωνσταντής
1959 Epωτικές ιστορίες
1959 Επιστροφή από το μέτωπο
1959 Ένας βλάκας και μισός .... Σωτήρης Τσαλαβούτας
1959 Έγκλημα στο Κολωνάκι... Δέλιος
1959 Μπουμπουλίνα
1959 Ο Αλή πασάς και η κυρά Φροσύνη .... Αλή πασάς
1959 Ο Ηλίας του 16ου .... κυρ-Λάμπρος
1960 Το νησί της αγάπης .... Αλέξης
1960 Το μεγάλο κόλπο
1960 Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος .... Τέλης Καραλής
1960 Αμαρτωλά νιάτα .... σημαδεμένος
1960 Μια του κλέφτη .... Παυσανίας
1960 Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα Στυλιανός Αλεξάνδρου
1961 Μυρτιά .... Τσάκαλος
1961 Ήρθες αργά .... Αλέξης
1961 Έξω οι κλέφτες .... Κλεάνθης Κλεφτοδήμος
1961 Η ζωή μου αρχίζει με εσένα
1962 Ποτέ δεν σε ξέχασα
1962 Το κopiτσι του λόχου .... Βασίλης Γεωργίου
1962 Κλάψε φτωχή μου καρδιά
1962 Τα Χριστούγεννα του αλήτη
1962 Εξομολόγηση μιας μητέρας .... Βλάσης
1962 Ο άντρας της γυναίκας μου .... ψυχίατρος
1962 Αγνή και ατιμασμένη .... πατέρας Μιράντας
1962 Άγγελοι του πεζοδρομίου
1962 Παγίδα
1963 Σκάνδαλα στο νησί του έpωτα
1963 Η ψεύτρα .... κύριος Δεληπέτρου
1963 Όσα κρύβει η νύχτα
1963 Χτυποκάρδια στο θρανίο .... Νικητέας, καθηγητής
1963 Ο κύριος πτέραρχος .... βουλευτής, Καράτζοβας
1963 Το γέλιο βγήκε απ’ τον παράδεισο .... Ξενοφών Χαριτίδης
1963 Ο αδελφός μου ο τροχονόμος .... Κοσμάς
1963 Ένας ντελικανής .... δήμαρχος
1964 Η βίλα των οργίων .... υπομοίραρχος
1964 Η σωφερίνα .... πρόεδρος δικαστηρίου
1964 Λόλα... Στέλιος
1964 Ο γυρισμός της μάνας
1964 Δεσποινίς Διευθυντής .... Θωμάς Βασιλείου
1964 Οι νταήδες
1964 Αν έχεις τύχη.... Αλέκος Γκαζόπουλος
1964 Αλύγιστη στη ζωή
1965 Μερικές το προτιμούν χακί
1965 Κάνε με πρωθυπουργό .... Κίμων
1965 Υπάρχει και φιλότιμο .... Θεόδωρος Γκρούεζας
1965 Ο φτωχός εκατομμυριούχος
1965 Φωνάζει ο κλέφτης .... Σόλων Καραλέων
1965 Εξιλέωση
1965 Μια τρελή, τρελή οικογένεια .... Στέλιος
1966 Ο ξυπόλητος πρίγκηψ .... Κλέαρχος
1966 Όλοι οι άντρες είναι ίδιοι .... Μενέλαος
1966 Οι κυρίες της αυλής .... Νώντας
1966 Τζένη Τζένη .... Κοσμάς Σκούταρης
1966 Φουσκοθαλασσιές .... Νικολής Σφακιανός
1966 Διπλοπενιές .... Λευτέρης
1966 Ο μπαμπάς μου ο τεντιμπόης .... κύριος Φωτεινός
1966 Αχ! Και να 'μουν άντρας .... Όθων Μπελαλής
1966 Η αδελφή μου θέλει ξύλο .... Φραγκόπουλος
1966 5000 ψέματα .... Αριστείδης
1967 Η παιχνιδιάρα .... Σταμάτης Σταματίου
1967 Κάτι κουρασμένα παλικάρια .... γιατρός Σπύρος Καρλάφτης
1967 Για την καρδιά της ωραίας Ελένης .... Κλέων Καραμούζης
1967 Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας .... Χρυσός
1967 Γαμπρός απ΄ το Λονδίνο .... Κυριάκος
1967 Έpωτες στην Λέσβο
1967 Αν μιλούσε το παρελθόν μου .... Λεωνίδας Στεργίου
1967 Ο αχόρταγος .... Μιχάλης Καπάνταης
1968 Ο ψεύτης
1968 Πολύ αργά για δάκρυα .... κύριος Μένανδρος
1968 Οικογένεια Χωραφά
1968 Ο Μικές παντρεύεται .... Παναγιώτης Συναξαρίδης
1968 Γοργόνες και μάγκες .... πατέρας Πέτρου
1968 Για ποιον κτυπά η κουδούνα .... Τόλης Λαμπιρίκος
1968 Ένας κλέφτης με φιλότιμο
1968 Ένας ιππότης για την Βασούλα .... καπετάν Φατούρος
1968 Έμπαινε Κίτσο
1968 Δόκτορ Ζι-Βέγγος .... Απόστολος
1968 Η αρχόντισσα και ο αλήτης .... κύριος Κατσαρός
1968 Το κανόνι και τ` αηδόνι .... Τριανταφύλλου
1969 Ξύπνα κορόιδο .... Κυριάκος
1969 Το νυφοπάζαρο
1969 Η νεράιδα και το παλικάρι .... κύριος Φουρτουνάκης
1969 Ο γόης .... Τζον Κρίστιαν
1969 Για ένα ταγάρι δολάρια .... πατέρας Τζένης
1969 Γαμπρός από την Γαστούνη .... Περικλής Καραμπισμπίκης
1969 Ένα ασύλληπτο κορόιδο .... κύριος Χαρούπογλου
1969 Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα .... Σπύρος Λούνας
1970 Ζητούνται γαμπροί με προίκα .... Ευριπίδης
1970 Ο τρελός της πλατείας αγάμων
1970 Τρελά κopiτσια απίθανα αγόρια
1970 Όμορφες μέρες .... Παντελάρας
1970 Να 'τανε το 13 να 'πεφτε σε μας .... Τζεβελάκος
1970 Γιακουμής, μια ρωμαίικη καρδιά
1970 Ένας χίπις με τσαρούχια .... Πελοπίδας
1970 Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά .... Μπάμπης Χάνος
1970 Ο απίθανος .... Θωμάς Καραλής
1971 Η ζαβολιάρα
1971 Kαuτά ψυχρά και ανάποδα .... Κλεάνθης Τόκογλου
1971 Ο επαναστάτης ποπολάρος .... κόντε Ντιμάρας
1971 Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης .... Νικηφόρος
1971 Διακοπές στην Κύπρο μας .... Χατζηγιάννης
1972 Υπέροχες νύφες κορόιδα γαμπροί
1972 Πιο τρελός και από τους τρελούς .... Πελοπίδας
1972 Ο Πατούχας .... Σαϊτονικολής
1972 Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης .... Κλεάνθης
1972 Ο μάγκας με το τρίκυκλο
1972 Αν ήμουν πλούσιος .... Αριστείδης Τσιτσής
1972 Λυσιστράτη
1973 Ο τσαρλατάνος.... Μπαλαμούτης, ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας
1974 Ένας νομοταγής πολίτης .... Μανώλης
1977 Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται.... ταβερνιάρης Γιώργης Κολαούζος
1980 Καθένας με την τρέλα του .... Ιορδάνης
1981 Κορόιδο Ρωμιέ .... Φώτης Φιρίκης
1984 Ταξίδι στα Κύθηρα .... Αντώνης

Με πληροφορίες από: wikipedia