Breaking News

Παππάς για τηλεοπτικές άδειες: «Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με το ΕΣΡ»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Συνέντευξη στην «Αυγή της Κυριακής» παραχώρησε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. O Νίκος Παππάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και των ραδιοφώνων που έπεται, στις εξελίξεις στην ΕΡΤ, αλλά και στις απολύσεις εργαζομένων από τα κανάλια. Δείτε το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης, όπως δημοσιεύεται στο σάιτ του Υπουργείου:

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο για την αδειοδότηση των καναλιών, μετά και την απόφαση του ΕΣΡ σχετικά με την τιμή εκκίνησης; Αισθάνεστε δικαιωμένος, δεδομένου ότι η Ανεξάρτητη Αρχή όρισε την τιμή στο ύψος που είχε προκύψει από τον πρώτο διαγωνισμό;

Δεν μας ικανοποίησε απλά. Ο διαγωνισμός που κάναμε ήταν η πρώτη και μοναδική προσπάθεια αποτίμησης του φάσματος. Και ήρθε πέρυσι η αγορά και είπε 245 εκ. Και έρχεται τώρα ομόφωνα το ΕΣΡ και τα 9 μέλη, περιλαμβανομένων αυτών που πρότεινε η αντιπολίτευση και λένε 245. Όσα ακριβώς έδειξε ο διαγωνισμός πέρυσι το καλοκαίρι.

Ωστόσο, οι σταθμοί συνεχίζουν σήμερα, χωρίς άδειες, να μην πληρώνουν

Από την αρχή της διακυβέρνησης είδαμε πως δεν υπάρχει ο θεσμικός τρόπος να πληρώσουν για το γεγονός ότι λειτουργούν και έχουν τις συχνότητες άνευ αδείας. Είναι εκκωφαντική η αντισυνταγματικότητα της λειτουργίας τους. Εφαρμόσαμε προηγούμενους νόμους, όχι δικούς μας, τον φόρο διαφήμισης και το τέλος χρήσης συχνοτήτων, που δεν εφαρμόζονταν. Σε διόμισι χρόνια έχουμε εισπράξει 90 εκ. Δεν είναι ακριβές ότι δεν πληρώνουν τα κανάλια στην δική μας διακυβέρνηση.

Τα επόμενα βήματα για τις άδειες ποια είναι;

Το ΕΣΡ έκανε σε 8 μήνες τόσα βήματα για την αδειοδότηση, όσα δεν έχουν γίνει από γεννέσεως της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Όπως ήμουν αυστηρός στην κριτική, έτσι πρέπει να είμαι ειλικρινής και γενναίος και στον έπαινο. Έλεγα μην αργείτε, τώρα έχουν γίνει τα βήματα. Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με το ΕΣΡ.

Τα Ραδιόφωνα;

Έπονται, αλλά είναι και υποχρέωση από την συμφωνία με τους εταίρους η ρύθμιση και του ραδιοφωνικού τοπίου. Είμαστε στην φάση της επεξεργασίας ενός νόμου ο οποίος θα έρθει αμέσως μετά τις διακοπές. Πρέπει σύντομα να οργανωθεί η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Ρύθμιση και αναβάθμιση να γίνουν ταυτόχρονα.

Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών επιδιώκουν να "πέσει" πλήρως ο "νόμος Παππά" και ειδικότερα οι προϋποθέσεις αδειοδότησης, όπως ο αριθμός εργαζομένων. Για εσάς αυτά τα θέματα είναι κλειστά ή θα μπορούσατε να επαναδιαπραγματευτείτε;

Ο αριθμός των εργαζομένων είναι 400. Όσον αφορά στις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό, γίνονται προϋποθέσεις απόδοσης της άδειας. Με τον τρόπο αυτό, εκδίδονται λιγότερες διοικητικές πράξεις και ολοκληρώνεται η διαδικασία πιο γρήγορα.

Τίθενται όμως και ζητήματα αντισυνταγματικότητας

Τα περί αντισυνταγματικότητας είναι περυσινα. Δύο θέματα είχαμε πέρυσι: τον προσδιορισμό του αριθμού των αδειών και την αρμοδιότητα. Αυτά έχουν τελείωσει φέτος. Για αυτό τον λόγο ενώ έχουν περάσει τόσες μέρες υπάρχει αφωνία από την Ν.Δ. Η μόνη δημόσια τοποθέτηση πέραν ημών και των ΑΝΕΛ ήταν από το ΠΟΤΑΜΙ που πρέπει να πω ήταν θετική διατύπωση γνώμης για την πρωτβουλία του ΕΣΡ.

Το νομοσχέδιο  για την ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου ψηφίστηκε, με την αντιπολίτευση να θεωρεί πως επιχειρείτε δια της πλαγίας να ελέγξετε τα κανάλια, μέσω του ελέγχου της διαφημιστικής πίτας.

Είναι γνωστό πως στις συναλλαγές για την αγορά και την πώληση διαφημιστικού χρόνου υπάρχουν σήμερα «γκρίζες ζώνες». Αυτές προκύπτουν είτε λόγω των γνωστών «επιστροφών», που αγγίζουν το 40%, είτε μέσω πιστωτικών τιμολογίων και καθυστερήσεων πληρωμών, που φτάνουν στους 9 μήνες.

Η δική μας προσπάθεια προσβλέπει στη διαφάνεια: όλες οι διαδικασίες θα γίνονται δημόσια, δεν αποκλείεται κανένας. Η ανάρτηση όλων των συναλλαγών στο σύστημα, βάζει τέρμα στο καθεστώς των επιστροφών και καθιστά απολύτως διάφανη και τη φορολογητέα ύλη.

Η αντιπολίτευση επιμένει να εμφανίζεται «καναλαρχότερη των καναλαρχών». Ήδη, σειρά φορέων έχουν ταχθεί υπέρ της λειτουργίας της Πλατφόρμας, αλλά και εκπρόσωπος της Ένωσης τηλεοπτικών σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ), αναγνώρισε τη χρησιμότητα ύπαρξης πλατφόρμας συναλλαγών, την οποία -κατά την άποψή του- δεν πρέπει να διαχειρίζεται η Πολιτεία, αλλά η ίδια η αγορά. Νομίζω, λοιπόν, ότι με όρους ειλικρινούς διαλόγου και προσπάθειας σύγκλισης φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι αποδεκτό από όλους.

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις δεκάδων εργαζομένων, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα του Star. Ένα ζήτημα που αφενός δημιουργεί ερωτήματα για τη στάση των καναλαρχών την περίοδο του πρώτου διαγωνισμού για τις άδειες -θυμόμαστε πως το βασικό επιχείρημα ήταν ότι θα μείνουν οι εργαζόμενοι στο δρόμο. Αφετέρου, με ποιον τρόπο προστατεύεται η εργασία στο νέο νομοθετικό πλαίσιο στα media;

Έχω προειδοποιήσει τους σταθμούς, και το επαναλαμβάνω, να ακυρώσουν τα πλάνα απολύσεων, καθώς πολύ σύντομα θα κληθούν να αλλάξουν ρότα και να περάσουν σε νέες προσλήψεις.

Στο σύνολο του Τύπου, θα πρέπει να σημειώσω ότι με την καταγραφή των διαδικτυακών μέσων για την ορθότερη κατανομή της δημόσιας διαφήμισης (μητρώο on line media), μπαίνουν και κάποιοι όροι ως προς την εργασία. Δεν μπορεί να στηρίζονται ιστοσελίδες τις οποίες χειρίζονται κάποιες «σκιές», με ύποπτο ρόλο και στόχευση.

Δικός μας στόχος είναι να στηριχθούν οι υγιείς επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ο περιφερειακός Τύπος, μέσω της εφαρμογής του barcode για την πιστοποίηση των κυκλοφοριών, του μητρώου περιφερειακού Τύπου, αλλά και της εφαρμογής -επιτέλους- της ποσόστωσης υπέρ των μέσων της περιφέρειας, ώστε να ενισχυθεί η πολυφωνία και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, προχωρούμε στη μείωση των φόρων για τις αδειοδοτημένες τηλεοπτικές επιχειρήσεις, υπό τον όρο ότι δεσμεύονται αυτές να στηρίξουν οικονομικά τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Επίσης, από κοινού με την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κάναμε αποδεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ και ορίσαμε ως βλαπτική μονομερή μεταβολή των όρων εργασίας την καθυστέρηση των δεδουλευμένων.

Γίνεται μια κριτική για την ΕΡΤ σε σχέση με το πρόγραμμα. Πολύς κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος. Θεωρούν ότι υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, ότι υπάρχουν άνθρωποι εντός και εκτός ΕΡΤ που δεν αξιοποιούνται...

Θα συμφωνήσω αλλά θα σας πω πως υπάρχουν εκπομπές που είναι αδύνατον να τις δεις σε κάποιο άλλο κανάλι, ταινίες κοσμήματα της παγκόσμιας τέχνης και του κινηματογράφου, προγράμματα που η ιδιωτική τηλεόραση δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει να προσφέρει. Αλλά, πράγματι, μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα πράγματα. Να γίνουν βήματα στην μυθοπλασία, στις παραγωγές και ακριβώς εκεί να βρεθεί ο χώρος για περισσότερη δημιουργία. Διότι υπάρχει η διαθεσιμότητα και ο κόσμος, καλλιτέχνες, παραγωγοί κλπ και αυτό η ΕΡΤ πρέπει να είναι σε θέση να το αξιοποιεί μέσα βέβαια σε ένα πλαίσιο οικονομικών δυνατοτήτων που είναι περιορισμένες.

Το συνολικό αποτύπωματων δύο προηγούμενων ετών είναι θετικό. Ο λογαριασμός της ΕΡΤ για τον προυπολογισμό, η επιστροφή δηλαδή από το ανταποδοτικό τέλος, ήταν 70 εκ. για το 2016. Άρα, όχι μόνο βγήκε οικονομικά αλλά ήταν και συνεπής στις υποχρεώσεις της. Έχει παρουσία σε όλα τα μεγάλα πολιτικά και διεθνή γεγονότα, στα αθλητικά, χωρίς να αυξήσει το ανταποδοτικό τέλος το οποίο έχει μειωθεί στα 3 ευρώ από τα 4.20 που το είχαν.

Αλλαγές στην διοίκηση, Κωστόπουλος, Θαλασσινός, Λεοντής σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η νέα διοίκηση και ποιές είναι οι επιδιώξεις;

Να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερα βήματα. Να καλύψουμε δηλαδή όσα κενά δεν είχαν καλυφθεί από τα προηγούμενα δυο χρόνια λειτουργίας.

Τοποθετήθηκε νέος διευθύνων και δυο νέα μέλη στο ΔΣ. Άνθρωποι με πολύ σοβαρό αποτύπωμα στον χώρο των μίντια και της τέχνης οι οποίοι σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα για την ΕΡΤ που το έχει ανάγκη.