Breaking News

Η ομιλία του Γαβρόγλου στη Βουλή για το σχέδιο νόμου της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Η πρωτοβουλία ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν είναι η απλή συνένωση των δύο ΤΕΙ. Είναι μια πρωτοβουλία εμβληματική όχι μόνο επειδή ιδρύεται ένα νέο Πανεπιστήμιο, αλλά επειδή μέσα από αυτό κατοχυρώνεται η λογική της αναβάθμισης των ΤΕΙ στη χώρα μας» σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου κατά την ομιλία του τη Δευτέρα στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητείται το Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επιγραμματικά ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε:

«Πρέπει να χαιρετήσουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αυτό υπάρχει στην κοινωνία. Οι νέες συναινέσεις, οι νέες δυναμικές και νέες ανακατατάξεις ακαδημαϊκού χαρακτήρα.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων δεν αλλάζουν και δεν θίγονται. Οι Πολυτεχνικές Σχολές δίνουν διπλώματα 5ετούς φοίτησης και επιπέδου 7 με βάση την Ευρωπαϊκή κλίμακα προσόντων. Τα ΤΕΙ και Πανεπιστήμια παρέχουν πτυχία 4ετούς φοίτησης επιπέδου 6.

Στόχος μας δεν είναι να εξοικονομήσουμε χρήματα. Η ορθολογικοποίηση της λειτουργίας των θεσμών είναι ισοδύναμη με την εξοικονόμηση χρημάτων. Και η ορθολογικοποίηση της λειτουργίας των θεσμών είναι ισοδύναμη με την αναβάθμιση. Γνωρίζουμε ότι χωρίς υλικούς πόρους και χωρίς επενδύσεις, δεν γίνεται μεταρρύθμιση.

Είναι η πρώτη φορά που καθιερώνονται διετή προγράμματα σπουδών στα Πανεπιστήμια, τα οποία θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων. Τα παιδιά όταν τελειώνουν τη Γ’ τάξη, θα πρέπει να έχουν επί της ουσίας επιλογές.

Ειδικά για φέτος το ποσοστό των αποφοίτων των ΕΠΑΛ που θα εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα είναι 8%. Αν υπολογίσετε το 5% που ισχύει συνολικά για τα Πανεπιστήμια και το 8% για το Π. Δυτικής Αττικής, έχουμε μια πολύ σοβαρή και γενναιόδωρη αύξηση του αριθμού των θέσεων για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. 

Σε τρία χρόνια θα είναι υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο πλαίσιο της υποχρεωτικής 14χρονης εκπαίδευσης. Είναι ένα αίτημα διαχρονικό από τους εκπαιδευτικούς μας και από πολλές πλευρές της κοινωνίας. Ας τοποθετηθούμε όλοι γενναία σε αυτό το θέμα. Αν το θέλουμε, να δούμε τον τρόπο μετάβασης.

Πρόθεση μας είναι να μην υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους λόγω σοβαρής οικονομικής δυσχέρειας. Στις περιπτώσεις αυτές τα παιδιά θα πηγαίνουν εκεί που ζουν οι οικογένειες.»

Δείτε την ομιλία του.