Breaking News

Αποκλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή των Ιμίων (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σήμερα, Τετάρτη, τα τουρκικά σκάφη κρατούν σαφώς διακριτικές αποστάσεις από την περιοχή σε σχετικά μεγάλη απόσταση από τα Ίμια.

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ «στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα».

ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ

Κλίμα έντασης με επίκεντρο το Αιγαίο και την Κύπρο στήνει ο Ερντογάν, ο οποίος κορυφώνει τις προκλήσεις μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια...

Μετά τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου από την τουρκική ακταιωρό και τις περιπολίες πολεμικών πλοίων της Αγκυρας γύρω από τα Υμια, το τουρκικό υπ. Εξωτερικών ανεβάζει στα κόκκινα το διπλωματικό θερμόμετρο, καθώς σε ανακοίνωσή του επιτίθεται στο ελληνικό υπ. Εξωτερικών, δηλώνει πως τα… Καρντάκ είναι τουρκικά και απειλεί την Αθήνα καλώντας την να αποσύρει τα ελληνικά πολεμικά πλοία από την περιοχή: «Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη και, όπως κάνει συνήθως, αλλάζει την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και τη θάλασσα. Του ανέφερε πως δεν ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές. Πως δεν συμφέρει η ένταση και τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με έντονο ύφος μίλησε εναντίον της Αθήνας και της Λευκωσίας χωρίς αρχικά να αναφερθεί ξεκάθαρα για το επεισόδιο των Υμίων.

«Να μη σχηματιστεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σχετικά με την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ακτών της Κύπρου και τις βραχονησίδες του Αιγαίου διαφεύγουν την προσοχή μας. Προειδοποιούμε από αυτό το βήμα όσους βλέπουν τις εξελίξεις στα νότια σύνορά μας και υπερβαίνουν τα όριά τους σε Κύπρο και Αιγαίο για να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του που πραγματοποιεί κάθε Τρίτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αφού ανέφερε πως οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα με εντολή να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί, ξεπέρασε το διπλωματικό ύφος λέγοντας: «Οι μαγκιές αυτών είναι μέχρι να δουν τα πλοία μας, τα αεροπλάνα μας, το στρατό μας. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με κρυφές φωτογραφήσεις σε απόμακρες βραχονησίδες με συμφωνίες που δεν ισχύουν και με αποστολή πλατφόρμας ερευνών».

Ο Ερντογάν έκανε συστάσεις στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κύπρου να μην υπερβούν τα όριά τους, στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αφού υπενθύμισε την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ανέφερε πως «για μας ό,τι είναι το Αφρίν έτσι είναι και τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις αυτές, ο Ερντογάν μίλησε στο παρασκήνιο με τους Τούρκους δημοσιογράφους και ουσιαστικά υποβάθμισε όσα συνέβησαν στα Υμια, καθώς ανέφερε πως «χθες το βράδυ υπήρξε ένα περιστατικό, κάποιου είδους προσέγγιση των σκαφών, δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό πρόβλημα».

Οι προθέσεις της Αγκυρας είχαν φανεί από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ είχε επισκεφθεί τη στρατιά του Αιγαίου στη Σμύρνη και είχε δηλώσει πως «η Τουρκία έχει τη δύναμη να ελέγχει ταυτόχρονα τα νότια σύνορά της αλλά και το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ

To υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με έντονο ύφος και έστειλε διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία, σε επίπεδο γενικού γραμματέα. Πάντως, η αντίδραση του υπουργείου έγινε 15 ώρες μετά το περιστατικό. Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργείου ΕΔΩ...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 ανέφερε πως «η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο. Εμείς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση. Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζονται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

Απειλές και από το γαμπρό του Ερντογάν

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊρακ, ο οποίος είναι και γαμπρός του Ερντογάν, υποστήριξε πως «κάποιοι προσπαθούν αυτές τις ημέρες να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τα δικαιώματα της Τουρκίας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μην υπολογίζει την τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και τους πολίτες της».

Η αναφορά έγινε προφανώς και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η Ιταλία είναι πολύ ενοχλημένη για την παρεμπόδιση του ιταλικού πλοίου της εταιρίας ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά και τις παρεμβάσεις στην πλατφόρμα της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι «η ιταλική κυβέρνηση αναμένει μια λύση του θέματος βάσει του Διεθνούς Δικαίου». Ο ιταλικός Τύπος ανέφερε τις τουρκικές δηλώσεις επί του θέματος, τονίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες διά της διπλωματικής οδού να υπάρξει λύση. Οι φήμες πάντως για αποστολή ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή με σκοπό να προστατευθεί το πλοίο Saipem 12000 διαψεύστηκαν.

Έντονη η παρουσία των Τούρκων το βράδυ της Τρίτης 

Όπως κατέγραψε η ιστοσελίδα marinetraffic.com, όλη τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, δύο σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής συνέχισαν τις περιπολίες (TCSG 87, TCSG 313) γύρω από τις βραχονησίδες, ενώ επί ώρες παρέμεινε ακινητοποιημένη νότια των Ιμίων, και εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας, η κορβέτα TCSG UMUT που εμβόλισε στις 23:40 της Δευτέρας, το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος.

Ο χάρτης απεικονίζει την κατάσταση γύρω από τις βραχονησίδες στις 02:00 το πρωί σήμερα:


Πηγή: eleftherostypos

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Σήμερα" του ΣΚΑΪ.