Breaking News

Η μέρα που κυκλοφορεί το εμβληματικό «The Dark Side of the Moon» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το "The Dark Side of the Moon", το εμβληματικό άλμπουμ του συγκροτήματος Pink Floyd, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ σαν σήμερα, την 1η Μαρτίου 1973. Λίγες ημέρες μετά, στις 24 Μαρτίου έγινε διαθέσιμο και στη Μεγάλη Βρετανία. Μαζί με το "The Wall" θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα δείγματα δουλειάς των Pink Floyd.

Στη δημιουργία και την παραγωγή του δίσκου πήραν μέρος και τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος (Ντέιβιντ Γκίλμορ, Νικ Μέισον, Ρότζερ Γουώτερς και Ρίτσαρντ Ράιτ).

Ο Ρότζερ Γουώτερς έγραψε όλους τους στίχους και ηχογράφησε τα "προσχέδια" των τραγουδιών σε ένα στούντιο κοντά στο σπίτι του.

Η ηχογράφηση έγινε στα Abbey Road Studios μεταξύ Ιουνίου 1972 και Ιανουαρίου 1973 χρησιμοποιώντας τις πιο εξελιγμένες τεχνικές που είχαν χρησιμοποιηθεί σε Ροκ άλμπουμ εκείνη την εποχή. Εκτός από τα κλασικά όργανα, χρησιμοποίησαν και ήχους όπως ο ήχος ενός τεχνικού να τρέχει μέσα στο στούντιο (κομμάτι On the Run), παλιά ξυπνητήρια (Time) κ.α.

Μεταξύ των τραγουδιών και πάνω σε αυτά ακούγονται κάποιοι διάλογοι. Ο Ρότζερ Γουώτερς δημιούργησε κάποιες κάρτες ερωτήσεων που είχαν σχέση με τα θέματα των τραγουδιών. Ύστερα μάζεψε περαστικούς και τους έδειχνε τις κάρτες σε τυχαία σειρά ηχογραφώντας ενιαία τις απαντήσεις. Αυτό δημιούργησε αξιοπρόσεκτους διαλόγους.

Τα κομμάτια του άλμπουμ: Speak to Me, Breathe, On the Run, Time, The Great Gig in the Sky, Money, Us and Them, Any Colour You Like, Brain Damage, Eclipse.

Το "Dark Side of the Moon" έφτασε στην κορυφή στο "Billboard 200" για μια εβδομάδα και παρέμεινε στην λίστα για 741 εβδομάδες (περίπου 14 χρόνια). Οι πωλήσεις έφτασαν τα 45 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο το 2008, με 400.000 πωλήσεις το 2002, καθιστώντας το στα 200 best-selling albums της χρονιάς σχεδόν 30 χρόνια μετά την έκδοση του. Στην Αμερική έγινε πλατινένιο το 1990 και διαμαντένιο το 1999. Πλέον είναι 15 φορές πλατινένιο.


Με πληροφορίες από: wikipedia