Breaking News

Παγκόσμια Ημέρα Ιθαγενών - International Day of the World's Indigenous Peoples (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
To Δεκέμβριο του 1994, με απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ, καθιερώθηκε η 9η Αυγούστου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ιθαγενών (International Day of the World's Indigenous Peoples)» ή «Διεθνής Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών της Γης».

Η απόφαση ήταν το αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών χρόνων, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ το 1982, για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Σκοπός της «Παγκόσμιας Ημέρα Ιθαγενών» είναι η διεθνής συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ιθαγενείς στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης και της υγείας. 

Επίσης, η απόφαση του ΟΗΕ αναγνωρίζει τα επιτεύγματα και τη συμβολή των αυτοχθόνων πληθυσμών στη βελτίωση παγκοσμίων θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτόχθονες ή ιθαγενείς ονομάζονται στις μέρες μας οι μειονοτικοί πληθυσμοί ενός κράτους, στην περίπτωση που κατοικούσαν στο έδαφός του πριν την έλευση του μετέπειτα κυρίαρχου πληθυσμού. Σήμερα οι ιθαγενείς ζουν σε 90 χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, οι ιθαγενείς ανέρχονται σε περισσότερα από 476 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Όπως είπε, η πανδημία του κορονοϊού είχε μεγάλες επιπτώσεις στους πληθυσμούς τους, ενώ κατά τη διάρκεια της Ιστορίας αποδεκατίστηκαν και από άλλες ασθένειες, στις οποίες δεν είχαν ανοσία.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες να συγκεντρώσουν τους πόρους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, να τιμήσουν τις συνεισφορές τους και να σεβαστούν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους» τόνισε - μεταξύ άλλων - στο φετινό μήνυμά του ο Antonio Guterres.