Breaking News

«Europe» με την Εύα Μπούρα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τα μάτια των νέων

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τα μάτια των νέων ανθρώπων, οι επιπτώσεις της ανεργίας για τους νέους σε όλη την Ευρώπη, καθώς και οι προοπτικές για το μέλλον τους, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe», που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 13:30.

Η νέα γενιά των Ευρωπαίων πολιτών είναι το πιο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα κομμάτι όμως που αντιμετωπίζει πολλά -και μερικές φορές- δυσεπίλυτα προβλήματα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσπαθεί, αν και μάταια πολλές φορές,  να δώσει λύσεις.

Ποια είναι η άποψη και οι προσδοκίες των νέων από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Είναι αισιόδοξοι για  την πορεία της τα επόμενα χρόνια; Εμπιστεύονται τα θεσμικά όργανα της Ένωσης; Ποια προβλήματα θεωρούν σημαντικότερα; Λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η γνώμη τους; Γιατί πολλοί από τους νέους οδηγούνται σε ριζοσπαστικοποίηση και σε ακραίες πολιτικές απόψεις;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

• Πώς μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους; Υπάρχει ελπίδα για τη λεγόμενη «χαμένη γενιά»; Ποιες οι προοπτικές των νέων στην εργασία και πόσο αναγκαία είναι η στροφή σε νέα επαγγέλματα; Καινοτομία και επιχειρηματικότητα μπορούν να δώσουν λύσεις; Ποια η συνεισφορά του ΕΣΠΑ; Η πανευρωπαϊκή δράση «Εγγυήσεις για τη Νεολαία» και η αξιοποίηση του προγράμματος «Εures»  μπορούν να είναι το αντίδοτο στον φαύλο κύκλο της ανεργίας;

• Μπορεί η νέα γενιά να φτιάξει μια καλύτερη Ευρώπη; Από το δικαίωμα στην εργασία και την κλιματική αλλαγή μέχρι το Διάστημα και την καινοτομία, πώς μπορούν οι νέοι να συνεισφέρουν στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

• Brexit. Στην πιο κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαδικασία  λίγες μόλις ημέρες πριν από την 29η Μαρτίου. Για όλα τα πιθανά σενάρια μιλάει στο «Europe» από το Λονδίνο, o πολιτικός επιστήμονας Θύμιος Τζάλλας.

• Λιγότερες από 70 ημέρες έμειναν μέχρι τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου. Πώς προχωράει η καμπάνια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Αυτή τη φορά ψηφίζω» που στοχεύει στην αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές; Ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, μιλά αποκλειστικά στην εκπομπή.

• Όλα τα θέματα που θα συζητηθούν στην ολομέλεια του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την ερχόμενη εβδομάδα

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Φωτεινή Ασδεράκη, η καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ζέφη Δημαδάμα, καθώς και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.
Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.