Breaking News

«Βρυχάται» το Σίναμπουνγκ στην Ινδονησία (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Επτά χιλιόμετρα καπνού απλώθηκαν στον ουρανό μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Σίναμπουνγκ (Sinabung) στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταστροφών της χώρας.

Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, αναγκάζοντας τους περισσότερους κατοίκους να φορέσουν μάσκα. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή τραυματισμοί, ωστόσο οι Αρχές προειδοποιούν για νέες εκρήξεις.

Το Σιναμπούνγκ στη Βόρεια Σουμάτρα  - όπως και όλη η Ινδονησία - βρίσκεται στο λεγόμενο Δαχτυλίδι της Φωτιάς. Μεγάλη ροή λάβας είχε πραγματοποιηθεί το 1600, αλλά από τότε το ηφαίστειο έμεινε ανενεργό για περισσότερα από 400 χρόνια.

Στα τέλη Αυγούστου του 2010 ξεκίνησε να εμφανίζει "ορισμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα", με τις αρχές της Ινδονησίας να θέτουν την περιοχή σε συναγερμό. Στις 29 Αυγούστου το ηφαίστειο εξερράγη, εκτοξεύοντας άμμο και στάχτη ενάμισι χιλιόμετρο ψηλά, η οποία δεν προκάλεσε προβλήματα, ενώ λάβα παρατηρήθηκε στον κρατήρα Ένας άνθρωπος πέθανε από αναπνευστικά προβλήματα καθώς απομακρυνόταν από το σπίτι του.

Το ηφαίστειο εξερράγη ξανά τις 3 Σεπτεμβρίου και τις 7 Σεπτεμβρίου του 2010. Η έκρηξη στις 7 Σεπτεμβρίου ήταν η ισχυρότερη, εκτοξεύοντας στάχτη πέντε χιλιόμετρα ψηλά.

Στο ηφαίστειο, που εξερράγη εκ νέου το Σεπτέμβριο του 2013, άρχισε να αναπτύσσεται ένας δόμος λάβας. Συνέχισε να αυξάνει την ισχύ των εκρήξεών του και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2014 εξερράγη 220 φορές. 

Κατόπιν η ηφαιστειακή δραστηριότητα άρχισε να μειώνεται με αποτέλεσμα οι Αρχές να θεωρήσουν ότι ήταν ασφαλές να επιστρέψουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους την 31η Ιανουαρίου 2014. Όμως εξερράγη την επόμενη μέρα με αποτέλεσμα το θάνατο 16 ανθρώπων από πυροκλαστικές ροές κοντά στο χωριό Σουκαμεριάχ, συμπεριλαμβανομένων 4 φοιτητών που είχαν πάει να το μελετήσουν.

Στις 22 Μαΐου 2016, πυροκλαστική ροή από έκρηξη του ηφαιστείου σκότωσε 7 άτομα.

Δείτε το βίντεο του Euronews.



Με πληροφορίες από: wikipedia