Breaking News

Έξι χρόνια χωρίς τον Jerry Lewis (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Τζέρι Λιούις (Jerry Lewis), o Αμερικανός κωμικός, ηθοποιός, τραγουδιστής, σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και ανθρωπιστής, ιδιαίτερα γνωστός για το Slapstick χιούμορ του (ένα είδος χοντροκομμένης φάρσας), πέθανε στο Λας Βέγκας σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 2017, σε ηλικία 91 ετών.

Γεννήθηκε ως Τζέρομ Λέβιτς (ή ως Τζόζεφ Λέβιτς, σύμφωνα με άλλες πηγές) στις 16 Μαρτίου 1926 στο Νιούαρκ της πολιτείας Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ. Γιος καλλιτεχνών ρωσοεβραϊκής καταγωγής, εγκατέλειψε νωρίς το λύκειο και ξεκίνησε την καριέρα του το 1946, όταν ήταν δίδυμο κωμικών με τον ηθοποιό Ντιν Μάρτιν. 

Οι δυο τους δημιούργησαν το ντουέτο Martin and Lewis, δίνοντας παραστάσεις σε νυχτερινά κέντρα, τηλεοπτικές εκπομπές, ραδιοφωνικά σόου, συναυλίες, ηχογραφήσεις και θεατρικές ταινίες. Όλα αυτά μέχρι το 1956 καθότι μετά έκαστος ακολούθησε διαφορετικές πορείες στον χώρο.


Μετά το 1957 ο Λιούις, στη σόλο καριέρα του, πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως "The Delicate Delinquent", (στην οποία έκανε την παρθενική του εμφάνιση ως παραγωγός), "The Bellboy" (στην οποία έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, γράφοντας για πρώτη φορά και το σενάριο), και "The Nutty Professor", αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Επίσης, κυκλοφόρησε δίσκους, δίνοντας και ζωντανές ερμηνείες.

Ο Λιούις δεν προτάθηκε ποτέ για Όσκαρ, αλλά έλαβε πολλά βραβεία από: Βραβεία American Comedy, Los Angeles Film Critics Association, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, ενώ απέκτησε και δύο αστέρια στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ.


Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές ενασχολήσεις του, ο Τζέρι Λούις προσέφερε σημαντικό έργο στο πλευρό των ατόμων με σωματικές και ψυχικές αναπηρίες. Δεσμεύτηκε στον αγώνα για την αντιμετώπιση της μυικής δυστροφίας με τη διοργάνωση ενός τηλεοπτικού μαραθωνίου, υπέρ των ατόμων με μυοπαθητικές ασθένειες. Συγκεκριμένα, από το 1966 έως και το 2010 ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής του "Labor Day Telethon", ένας ετήσιος τηλεμαραθώνιος που πραγματοποιούνταν την Ημέρα της Εργασίας. Γι' αυτόν το λόγο προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης.

Το 1944 ο Τζέρι Λιούις παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Πάτι Πάλμερ και απέκτησαν έξι γιους. Ο γάμος τους οδηγήθηκε σε διαζύγιο το 1980. Με τη δεύτερη σύζυγό του, SanDee Pitnick, παντρεύτηκε το 1983 και υιοθέτησαν μια κόρη.

Ο Τζέρι Λιούις άφησε την τελευταία του πνοή στο Λας Βέγκας, στις 20 Αυγούστου 2017, σε ηλικία 91 ετών.



Πληροφορίες από: wikipedia - sansimera.gr - Variety