Breaking News

Πανευρωπαϊκή συλλογή υπογράφων: «Να μάθουμε τι τρώμε» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σε εξέλιξη είναι μία κίνηση, με σκοπό να συγκεντρωθούν υπογραφές, προκειμένου να πιστοποιούνται τα προϊόντα που τρώμε από τη χώρα προέλευσης και τους παραγωγούς που τα παράγουν.

Οι υπογραφές είναι πλέον περισσότερες από 600 χιλιάδες. Το κείμενο προς ψηφοφορία, που είναι αναρτημένο την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (eatoriginal.eu) αναφέρει: 

«Η νόθευση, η απομίμηση και η σκόπιμη παραπλανητική επισήμανση των τροφίμων συνιστούν κίνδυνο για την υγεία μας, ιδιαίτερα όταν αλλεργιογόνα ή ακόμα και τοξικά συστατικά άγνωστης προέλευσης χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα πιο ακριβά συστατικά. Μια σαφής επισήμανση, που αναφέρει την προέλευση των συστατικών, βοηθά στην αποτροπή και αντιμετώπιση διατροφικών σκανδάλων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Στην Ευρώπη, οι διατροφικές απάτες υπολογίζεται ότι προξενούν ζημίες που ανέρχονται σε έως 12 δις € ετησίως και το φαινόμενο έχει ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η υποχρεωτική ένδειξη προέλευσης στις επισημάνσεις τροφίμων συμβάλλει στην αποτροπή νοθεύσεων και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που βλάπτουν την κοινή αγορά, αλλά και τις εθνικές οικονομίες.

Οι πολίτες της ΕΕ έχουν δικαίωμα να προστατεύονται και να λαμβάνουν ακριβείς πληροφορίες για τα τρόφιμα που επιλέγουν να αγοράσουν. Προκειμένου να κάνουν επιλογές κατόπιν ενημέρωσης, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πού λαμβάνει χώρα η καλλιέργεια και η επεξεργασία των προϊόντων, την προέλευση των συστατικών και να έχουν περισσότερες πληροφορίες για τις μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας.»

Η Μάγδα Κοντογιάννη, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», που στηρίζει την πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών, μίλησε στην κάμερα του Open.

Δείτε το βίντεο.