Breaking News

Kitchen Lab: Τι μαγειρεύει ο Άκης το Σαββατοκύριακο;

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, στις 16:50, στον Alpha, ο Άκης Πετρετζίκης μας καλωσορίζει στο «Kitchen Lab», με γεύσεις από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και τις μεσογειακές γωνιές έως τα γαλλικά Bistro και τις vegan προτάσεις, μας προσκαλεί σε ένα γαστρονομικό κοσμοπολίτικο ταξίδι.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου

• Ένα παραδοσιακό φαγητό, που έχει συνδεθεί για τον καθένα μας ξεχωριστά με οικογενειακές μνήμες και μυρωδιές, το γιουβέτσι, μέσα από τη δημιουργική μαγειρική του Άκη Πετρετζίκη μετασχηματίζεται: γιουβέτσι με κεφτεδάκια προτείνει ο Άκης. Αντικαθιστά το μοσχαράκι με κεφτεδάκια, τα οποία πλάθει με αλατοπίπερο, αυγό, τριμμένο ψωμί, κύμινο, μαιντανό και βασιλικό και τα τηγανίζει σε ηλιέλαιο. Αφού τηγανιστούν, τα αλευρώνει και τα βουτάει σε μια πεντανόστιμη σάλτσα από κριθαράκι, κρεμμύδι, σκόρδο, ζάχαρη, πελτέ ντομάτας, ντομάτα κονκασέ, κρασί, κανέλα, δάφνη και ζωμό κοτόπουλου. Τα σερβίρει με φύλλα βασιλικού, γραβιέρα, ελαιόλαδο και πιπέρι.

• Οι Κρέπες σουφλέ έχουν φανατικούς οπαδούς, αφού η κρέπα θεωρείται από τα πιο νόστιμα κι απλά φαγητά στον κόσμο. Ο Άκης μας δείχνει πώς μια τόσο απλή και πρόχειρη συνταγή μπορεί να μεταμορφωθεί, μέσα σε πολύ λίγα λεπτά, σε ένα γαστρονομικό αριστούργημα: μοιράζει το τυρί, το ζαμπόν και το θυμάρι μέσα στις κρέπες, τις τυλίγει σε ρολάκια και τις βάζει σε πυρίμαχο σκεύος περιχύνοντας τις με μείγμα από κρέμα γάλακτος, αβγά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, επιπλέον τυρί και θυμάρι και τις ψήνει για μισή ώρα στον φούρνο.

• Ένα ραβανί με καραμέλα, νόστιμο, ζουμερό και υγιεινό, ολοκληρώνει το μενού της ημέρας. Ψιλοκόβει τα σύκα και τα αφήνει να μουλιάσουν σε βραστό νερό και σόδα. Στη συνέχεια τα τοποθετεί σε ένα μπολ όπου έχει ανακατέψει ήδη το λιωμένο βούτυρο μαζί με μαύρη ζάχαρη, αβγά, βανίλια, κανέλα, τριμμένο τζίντζερ και καρότα. Προσθέτει στο μείγμα αλεύρι με μπέικιν πάουντερ και αλάτι και το ψήνει για μισή ώρα. Αφού ψηθεί, στο ζεστό ταψί περιχύνει τη σάλτσα με μαύρη ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και αλάτι, αφήνει το γλυκό να κρυώσει και σερβίρει.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί στην κουζίνα του Kitchen Lab τρία πολύ πρωτότυπα, εύκολα και ξεχωριστά πιάτα.

• Για πρώτο πιάτο φτιάχνει ένα vegan παστίτσιο, που ενώ δεν έχει κρέας δεν του λείπει τίποτα σε γεύση, σε εμφάνιση και σίγουρα, σε βιταμίνες, αφού είναι πλούσιο σε λαχανικά που αντικαθιστούν τη σάλτσα κιμά ενός κλασικού πιάτου παστίτσιου. Μαγειρεύει τις μελιτζάνες μαζί με κρεμμύδι, κολοκυθάκια και πιπεριές σε μια υπέροχη σάλτσα με θυμάρι, μπούκοβο, ζάχαρη, πελτέ ντομάτας και ντομάτα κονκασέ. Προσθέτει το κοφτό μακαρονάκι και λίγη από τη μπεσαμέλ που φτιάχνει με ελαιόλαδο, αλεύρι και ρόφημα σόγιας. Βάζει σε ταψί το μείγμα με τα ζυμαρικά, απλώνει τη μπεσαμέλ και πασπαλίζει με φρυγανιά, ελαιόλαδο, θυμάρι και πιπέρι. Ψήνει στον φούρνο και παραδίδει ένα απίθανο Vegan πιάτο το οποίο, ακόμα και αν δεν είστε Vegan, θα λατρέψετε!

• Το πεντανόστιμο Monte Cristo σάντουιτς που προτείνει στη συνέχεια μπορεί να σταθεί ως σνακ, ως επιλογή σε brunch αλλά και ως ορεκτικό σε τραπέζι. Ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού με το ζαμπόν, το τυρί και τη μαγιονέζα περιχύνοντάς τις με ένα μείγμα από αβγά, γάλα, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε με πατατάκια.

• Μια απόλυτα υγιεινή συνταγή έρχεται, στο τέλος, για να κλείσει το μενού της ημέρας. Οι σοκολατένιες μπουκιές με χουρμάδες είναι ένα εξαιρετικά εύγευστο επιδόρπιο, με πολλά θρεπτικά συστατικά. Οι χουρμάδες με τα φιστίκια, τη βανίλια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το βούτυρο, το κακάο, το αλάτι δένουν αρμονικά μεταξύ τους, ενώ σε συνδυασμό με τη λιωμένη κουβερτούρα δημιουργούν μια έκρηξη γεύσης.