Breaking News

Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αργά το βράδυ της Πέμπτης ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο, υπό τον τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».

Η Ελλάδα διαθέτει πλέον νέα πολιτική παροχής ασύλου στους πρόσφυγες με κύριο στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας και την αποφόρτιση κυρίως των νησιών από τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Euronews:

• Αρχικά θα γίνεται πλήρης έλεγχος για το αν κάποιος έχει προσφυγικό προφίλ, απαραίτητο για να μπει στο σύστημα ασύλου.

• Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα μέχρι την επανεισδοχή τους, ενώ οι επιτροπές προσφύγων θα είναι μονομελείς και τριμελείς για μεγαλύτερη ταχύτητα στην έκδοση αποφάσεων.

• Παράλληλα προβλέπεται πως αν οι αλλοδαποί δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των αρχών αυτομάτως θα παραπέμπονται σε διαδικασία επιστροφής, ενώ όσοι παραβιάζουν τους κανονισμούς παραμονής σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα αποπέμπονται αυτομάτως από αυτά.

• Τέλος αφαιρείται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας και οι ιατρικές βεβαιώσεις θα γίνονται αποδεκτές μόνο εφόσον προέρχονται από δημόσια νοσοκομεία και φορείς.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Euronews.