Breaking News

Στα 4,96 δισεκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ανακοινώθηκαν σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα αρχικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το σύνολο του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2019 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 4,96 δισεκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά περίπου 559 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. 

Το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε και τους σχετικούς πίνακες (δείτε πιο κάτω), αναφέρει:

Σε σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019 δείχνουν ότι - σε ό,τι αφορά το ταμειακό αποτέλεσμα του κεντρικού κράτους - οι στόχοι του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνονται. 

Μέχρι τα οριστικά στοιχεία απομένει αρκετός δρόμος αφού θα πρέπει να μετρηθεί τι έχει συμβεί στα εκτός του κεντρικού κράτους νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης και να συνυπολογιστούν και σημαντικά έσοδα του πρώτου διμήνου του 2020 που δημοσιονομικά υπολογίζονται στο 2019, δεν έχουμε όμως αυτή τη στιγμή κάποια αρνητική ένδειξη σε όσα απομένουν να μετρηθούν για να κλείσει και δημοσιονομικά το 2019.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η πραγματική του εκτέλεση είναι καλύτερη από αυτή του 2018. Μιλούμε για πραγματική εκτέλεση καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να παρουσιάζονται ως δαπάνες δημοσίων επενδύσεων μεταφορές πόρων από την κεντρική κυβέρνηση σε νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς στην πραγματικότητα να πραγματοποιείται εντός του έτους αναφοράς καμία πραγματική επενδυτική δαπάνη.

Το 2018 για παράδειγμα ενώ όλες οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου ήταν 4.972 εκ. ευρώ με «παρκάρισμα πόρων» το ΠΔΕ εμφάνισε υποτίθεται επενδύσεις 6.237 εκ. ευρώ. Φέτος οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης από τα προσωρινά στοιχεία (μέχρι το Νοέμβριο το σύνολο των σχετικών δαπανών είχε φτάσει τα 3692 εκ. ευρώ έναντι 2891 εκ. ευρώ του ενδεκαμήνου του 2018), εκτιμάται ότι θα κλείσουν στο επίπεδο του 2018 ή λίγο μεγαλύτερες. 

Συνοδεύονται όμως από πολύ καλύτερη εκτέλεση από πλευράς εσόδων και ιδίως εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία είναι αυξημένα κατά 229 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Κάτι που σημαίνει ότι ήδη από φέτος -στον πολύ περιορισμένο χρόνο που διέθετε αυτή η κυβέρνηση- έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται βελτίωση στην πραγματική εκτέλεση του ΠΔΕ, που θα είναι θεματικά μεγαλύτερη το 2020.»



Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ.