Breaking News

Αναλυτικά η ημερήσια ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Οι νεκροί από τον κορονοϊό στη χώρα μας έφτασαν συνολικά τους 92. Μετά την ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα, το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι πέθαναν άλλοι δύο άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν ένας 47χρονος στον Ευαγγελισμό και ένας 72χρονος στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Και οι δύο είχαν εισαχθεί με υποκείμενα νοσήματα.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για 90 νεκρούς, ανακοινώνοντας άλλους 4 θανάτους.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι συνολικά 2.011, αυξημένα κατά 56 από την προηγούμενη μέρα. 

Επίσης,  ο Νικός Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα μέτρα που πάρθηκαν, μετά τα κρούσματα στον οικισμό των Ρομά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης Λάρισας...

Η ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα:

Σωτήρης Τσιόδρας

«Έως σήμερα, περισσότερα από 1.600.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί και 366.400 άνθρωποι, που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά.

Έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 97.236 θάνατοι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν πλέον περισσότερα από 469.000 κρούσματα της νόσου, 25.937 ασθενείς που έχουν αναρρώσει και 16.700 καταγεγραμμένος θανάτους.

Σήμερα ανακοινώνουμε 56 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2011, εκ των οποίων το 57% αφορά άνδρες.

Ηλικίας 18 ως 39 ετών είναι το 30,8%, ηλικίας 40 ως 64 ετών το 45,2%, ηλικίας 65 και άνω το 21,3%, ενώ οι ηλικίες 17 ετών και κάτω, τα παιδιά μας, είναι 53 μόλις περιστατικά, το 2,8%.

525 κρούσματα, δηλαδή το 26,4% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό. 776 κρούσματα, δηλαδή το 39% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 14 είναι οι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι, 70 ετών και άνω.

15 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 90 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 89% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 35.432 κλινικά δείγματα.»

Νίκος Χαρδαλιάς

«Από προχθές το βράδυ, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην περιοχή της Λάρισας, για την οποία θα ήθελα να σας ενημερώσω.

Όπως ξέρετε είχαμε προχθές ένα κρούσμα θετικό στον οικισμό των Ρομά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Η ιχνηλάτηση οδήγησε σε 29 επαφές, άλλες high risk άλλες low risk. Δώσαμε εντολή να γίνει το τεστ και στις 29 αυτές επαφές.

Το αποτέλεσμα ήταν, εχθές ενημερωθήκαμε, ότι στα 17 πρώτα δείγματα, 12 είχαν χαρακτηριστεί. Δεν περιμέναμε τα υπόλοιπα, τα οποία όπως γνωρίζετε σε σύνολο 29 ελέγχων, 20 ήταν θετικοί. Και τα 20 αυτά θετικά κρούσματα περιλαμβάνονται στους 56 που ανακοίνωσε σήμερα ο αγαπητός κύριος Καθηγητής.

Σήμανε συναγερμός, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη, τον κ. Αγοραστό και το Δήμαρχο, τον κ. Καλογιάννη χρειάστηκε να πάρουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις για κήρυξη του οικισμού σε έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας και για επιβολή προσωρινού περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού των Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης και την προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά στο συγκεκριμένο οικισμό, δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη, που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Ταυτόχρονα, δώσαμε εντολή να μεταβούν, και είναι από σήμερα το πρωί εκεί, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ήδη έχουν προχωρήσει σε περίπου 200 ελέγχους και τεστ γύρω από την περιοχή που έχουμε το συγκεκριμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Και ταυτόχρονα, όπως γνωρίζετε, έχει δοθεί εντολή να μεταφερθούν σε δομή εκτός καραντίνας, με υπόδειξη της επιστημονικής κοινότητας και των λοιμωξιολόγων μας, οι 20 θετικοί οι οποίοι παραμένουν, βέβαια, σε αυστηρή καραντίνα στη νέα δομή με εσωτερική και εξωτερική περίμετρο περιφρούρησης.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται μεταφορά σε ξενοδοχείο, εκτός καραντίνας, πολιτών, κατοίκων της περιοχής, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με υποκείμενα νοσήματα για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Απαγορεύεται οποιοσδήποτε να μπει στην καραντίνα, οποιοσδήποτε να βγει από την καραντίνα.

Όπως ξέρετε, το μεσημέρι μεταβήκαμε στη Λάρισα, μαζί με τον κύριο Καθηγητή, αλλά και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, τον κύριο Λιβάνιο, το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον κύριο Σταμάτη, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, τον κύριο Πρεζεράκο και το Γενικό Διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας τον κύριο Θεοδώρου. Μαζί μας ήταν και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», ο Βασίλης Πάντζος.

Συναντηθήκαμε με τον Περιφερειάρχη, τον κύριο Αγοραστό και το Δήμαρχο, τον κύριο Καλογιάννη. Στη σύσκεψη αυτή, που ήταν εξαιρετικά σημαντική, παραβρέθηκαν και Δήμαρχοι από όμορους Δήμους της Θεσσαλίας, αλλά υπήρχαν και εκπρόσωποι τόσο των υγειονομικών αρχών, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, αλλά και της κοινότητας των Ρομά.

Μέσα από τη συνάντηση αυτή πάρθηκαν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις με τις οποίες πλέον αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Σας τις ανακοινώνω.

Εκτός του ότι παραμένει αυτή η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη και σε καραντίνα για τις επόμενες 14 ημέρες, αναστέλλονται για 14 ημέρες όλες οι λαϊκές στην ευρύτερη Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Απαγορεύεται η άσκηση κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου.

Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν από αύριο, πέραν των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται αυτή τη στιγμή μέσα στον οικισμό από το συνεργείο του ΕΟΔΥ, για προληπτικούς λόγους, έλεγχοι και στον Τύρναβο, στα Φάρσαλα και στην περιοχή των Σοφάδων.

Επίσης, μέχρι το βράδυ αποφασίστηκε να οριστούν διαμεσολαβητές σε αυτούς τους τέσσερις Δήμους, ώστε σε συνεργασία με τους οικείους Δημάρχους, να μπορέσουν σε επίπεδο κοινότητας των Ρομά να κάνουν τις απαραίτητες διεργασίες και να προετοιμαστούν, έτσι ώστε για ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση.

Ταυτόχρονα, οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού στη Νέα Σμύρνη, που βρίσκεται σε καραντίνα, έτσι ώστε και τρόφιμα και φάρμακα και υγειονομικό υλικό, να μπορεί από πολύ συγκεκριμένα σημεία να διοχετεύεται στους κατοίκους, ώστε να υπάρχει και επάρκεια και ροή αυτών.

Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής, αλλά και δομών Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ενώ κλείνει, στεγανοποιείται η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τα στοιχεία της ιχνηλάτησης προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καραντίνα.

Η κατάσταση είναι δύσκολη. Το παράδειγμα της Λάρισας νομίζω ότι έρχεται να αποδείξει το πόσο εύθραυστή είναι η κατάσταση. Τέτοια επιδημιολογικά φορτία, σε πολλές περιοχές μπορούν να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθούμε εκεί που με τόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε αποφύγει όλον αυτόν τον καιρό.

Συνεχίζουμε, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τις αυτοδιοικητικές αρχές στην περιοχή, τη στενή επιτήρηση της περιοχής. Και αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε επιπλέον μέτρα.

Συνιστούμε σε όλους τους κατοίκους της όμορφης Θεσσαλίας να παραμείνουν σπίτια τους, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε στην ευρύτερη περιοχή.

Θέλω να συμπληρώσω, διότι λίγο πριν φτάσω διάβασα κάποια σχόλια, σχετικά με το ότι κινήθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού των Ρομά εναντίον μας. Είναι παντελώς αβάσιμα και με περισσή ευθύνη, παρόλο που δεν κρατούσαν τις αποστάσεις που προβλέπονται μεταξύ τους, μας άκουσαν.

Τους εξηγήσαμε. Μιλήσαμε μαζί τους. Αντιλήφθηκαν γιατί πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα, τι πρέπει να κάνουν. Και αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Μια, δυο, τρεις φωνές που προς το τέλος της αποχώρησής μας ουσιαστικά δεν έλεγαν κάτι διαφορετικό, αλλά ρωτούσαν γιατί η καραντίνα αυτή δεν επεκτάθηκε στον υπόλοιπο συνοικισμό, δεν έρχονται να ανατρέψουν τη γενική εικόνα που έχουμε, τόσο ο Καθηγητής, όσο και εγώ, για ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη να μιλήσουμε μαζί τους, να τους εξηγήσουμε τι κάνουμε και να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα, ώστε στις επόμενες 14 ημέρες να μην τους λείψει τίποτα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το εγγυηθούμε με κάθε τρόπο.»