Breaking News

Κορονοϊός: Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τις 4 Μαΐου

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Ιταλία θα προχωρήσει σε σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που τέθηκαν σε εφαρμογή στα πλαίσια αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Σύμφωνα με το BBC, σε διάγγελμά του την Κυριακή ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν από τις 4 Μαΐου, με τους ανθρώπους να επιτρέπεται σε περιορισμένο αριθμό να επισκέπτονται τους συγγενείς τους με μάσκες.

Τα πάρκα θα ανοίξουν ξανά, αλλά τα σχολεία δεν θα ξαναρχίσουν τα μαθήματα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στην τηλεόραση, ο Conte περιέγραψε πώς η χώρα θα ξεκινήσει τη «δεύτερη φάση» επιστροφής στην κανονικότητα. Τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

• Θα επιτρέπεται στους ανθρώπους να μετακινούνται στις δικές τους περιοχές, αλλά όχι μεταξύ διαφορετικών περιοχών.

• Οι τελετές για τις κηδείες θα πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, με τη συμμετοχή έως 15 ατόμων.

• Οι αθλητές μπορούν να συνεχίσουν την προπόνηση μόνοι τους, ενώ οι πολίτες μπορούν να κάνουν σπορ και πιο μακριά από τα σπίτια τους.

• Τα εστιατόρια θα προσφέρουν και εξυπηρέτηση takeaway από τις 4 Μαΐου - όχι μόνο delivery όπως τώρα - αλλά το φαγητό πρέπει να καταναλώνεται στο σπίτι ή στο γραφείο.

• Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, μπαρ και εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου.

• Περισσότερα καταστήματα λιανικής, που δεν έχουν ανοίξει με τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης, θα λειτουργήσουν ξανά στις 18 Μαΐου, μαζί με μουσεία και βιβλιοθήκες.

• Οι αθλητικές ομάδες θα μπορούν, επίσης, να πραγματοποιήσουν ομαδική προπόνηση από τις 18 Μαΐου.

Όπως επισημαίνει το BBC, δεν υπήρξε καμία αναφορά σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Ιταλίας, Serie A, ακόμη και με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Ακόμη, ο Giuseppe Conte τόνισε ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πρέπει να συνεχιστούν για τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε ότι οι εκκλησιαστικές υπηρεσίες θα παραμείνουν περιορισμένες, ενώ προέτρεψε τους ανθρώπους να κρατούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μέτρο.

«Εάν δεν σεβαστούμε τα μέτρα, η καμπύλη και οι θάνατοι θα αυξηθούν και θα έχουμε ανεπανόρθωτες ζημιές στην οικονομία μας. Αν αγαπάτε την Ιταλία, κρατήστε τις αποστάσεις σας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της χώρας.