Breaking News

Κορονοϊός - ΠΟΥ: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ανοσίας για άτομα που έχουν αναρρώσει»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι άτομα που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό και έχουν αντισώματα προστατεύονται από μία δεύτερη μόλυνση». Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν προτείνει ότι η ανίχνευση αντισωμάτων, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ένα «διαβατήριο ανοσίας» ή «πιστοποιητικό μη επικινδυνότητας», που θα επέτρεπε στα άτομα αυτά να ταξιδέψουν ή να επιστρέψουν στην εργασία τους, υποθέτοντας ότι προστατεύονται από την επανεμφάνιση του ιού. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι άτομα που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό και έχουν αντισώματα προστατεύονται από μία δεύτερη μόλυνση».

Και προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Ο ΠΟΥ συνεχίζει να επανεξετάζει τα στοιχεία σχετικά με τις αποκρίσεις αντισωμάτων στη μόλυνση από τον SARS-CoV-2. Οι περισσότερες από τις μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση έχουν αντισώματα στον ιό. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα τους. Μέχρι τις 24 Απριλίου 2020, καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει εάν η παρουσία αντισωμάτων παρέχει ανοσία σε ανθρώπους σε επακόλουθη μόλυνση από τον SARS-CoV-2». 

Όπως επισημαίνει το BBC, στο Ηνωμένο Βασίλειο η εξέταση αίματος και η παρακολούθηση των αντισωμάτων για τον προσδιορισμό του ποσοστού μόλυνσης στο κοινό είναι ένας από τους «πέντε πυλώνες» της στρατηγικής της κυβέρνησης για την καταστολή του ιού. Το τεστ αντισωμάτων - που δείχνει εάν κάποιος είχε τον ιό στο παρελθόν - θεωρείται ζωτικής σημασίας για την παροχή μιας οδού εξόδου από την τρέχουσα καραντίνα, καθώς και για την παροχή δεδομένων σε όσους αναπτύσσουν ένα εμβόλιο.

Πληροφορίες από: World Health Organization (ΠΟΥ) - BBC