Breaking News

Ν. Σύψας: «Απρόβλεπτη η πανδημία - Το πρώτο κύμα ελπίζουμε να τελειώσει στα τέλη Μαΐου» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σχολιάζοντας το πείραμα, που προβλήθηκε στη δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας, σχετικά με το πόσο γρήγορα και εύκολα μεταδίδεται ο κορονοϊός όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, ο Νίκος Σύψας απάντησε: «Το πείραμα μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να μένουμε στο σπίτι μας».

Μεταξύ άλλων, ο γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας δήλωσε στην ΕΡΤ το βράδυ της Τετάρτης:

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει κανένα φάρμακο, το οποίο να είναι αποτελεσματικό απέναντι στον κορονοϊό, ούτε ένα. Έχουμε κάποια φάρμακα τα οποία ενδεχομένως να έχουν κάποια δράση, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχθεί.

Είναι αβέβαιο πότε θα γίνει η κορύφωση στη χώρα μας γιατί οι πανδημίες είναι εντελώς απρόβλεπτες. Τα σημερινά νούμερα μπορεί αύριο να ανατραπούν απότομα, όπως συνέβη στην Ιταλία. Ελπίζουμε στο καλύτερο, που είναι να έχουμε μία ήπια αύξηση.

Η κορύφωση αναμένεται τη Μεγάλη Εβδομάδα και μετά, φυσιολογικά, θα ακολουθήσει η καμπή. Ελπίζουμε η κορύφωση να μην είναι τόσο μεγάλη και τόσο απότομη ώστε να μπορέσει να τη διαχειριστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να περάσουμε τη φάση αυτή χωρίς μεγάλες απώλειες 

Το πρώτο κύμα ελπίζουμε να τελειώσει στα τέλη Μαΐου, εφόσον παραμείνουμε στα σπίτια μας. Ο ζεστός καιρός του Ιουνίου θα βοηθήσει ώστε η επιδημία να μπει σε μεγάλη ύφεση, όμως ο ιός δεν θα εξαφανιστεί και θα συνεχίσει να εξαπλώνεται με χαμηλή μεταδοτικότητα. Ωστόσο, το φθινόπωρο θα έχουμε καινούργια φάρμακα, ένα κομμάτι του πληθυσμού θα έχει αντισώματα και εμείς θα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι. Αν έρθει δεύτερο κύμα θα είναι πολύ πιο ήπιο και πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμο».